Göran Persson

Göran Persson inledde sitt tal med att säga att han kände sig mycket hedrad, glad, ödmjuk och förfärad över det han hört under dagen.

– Jag har sysslat med den här frågan länge. Jag är glad över engagemanget men samtidigt förfäras jag av hur lite som har hänt. För det är väldigt ont om tid. Och på denna korta tid ska vi genomföra en förändring som saknar motstycke i sin komplexitet.

Göran Persson menade att klimatfrågan endast kan lösas genom politik och att den därför kan bli den frågan som innebär politikens återkomst. Därför var han bekymrad att både konservativa och liberala ledamöter i Europaparlamentet verkade lyssna mer på bilindustrins lobbyister än på miljörörelsen.

– Om det krävs så lite för att få ett europaparlament att svänga där de som sitter där är ditsända av oss som har det bäst i världen, hur svårt kommer det inte då att bli för de fattiga i världen att klara av det här?, frågade han sig.

Han trodde att det skulle bli vädret som slutligen kommer att väcka den stora opinionen. För om vädret plösligt förändras så radikalt att det bara blir torka eller bara regn kommer människor att börja ställa sig frågan ”ska det bli så här?”.

– Och blir då svaret på den frågan att ”ja, nu blir det så här” då växer det fram ett politiskt tryck som gör att vi måste agera. Det kommer inte finans en valbar politiker inom de närmsta tio åren som inte måste vara beredd på att svara på frågor om klimatet, förutspådde han.

Perssons tal handlade även om det internationella perspektivet. Han menade att det i dag saknas institutioner kring klimatfrågan, något som är orimligt efter klimathotet är en av de största säkerhetsriskerna som finns.

– De institutioner vi har i dag är de som skapades efter andra världskriget. Men nu behöver vi nya institutioner inför detta nya hot. Då måste representationen vara mer rättvis, alla måste få vara med. Det är orimligt att Storbritannien sitter med i det högsta beslutande organet och inte Indien eller att Frankrike sitter med och inte Brasilien.

Göran Persson pratade också om ansvaret inför de kommande generationerna. Han menade att han klarar sig bra, men den brännande punkten egentligen handlar om vilken värld han vill att de egna barnen och barnbarnen ska växa upp i.

– Om mitt barnbarn står framför mig och frågar ”morfar, varför gjorde du inget” så kan jag inte svara ”vi visste inte” eller vi kunde inte” för då ljuger vi. Svara jag däremot ”jag kom mig inte för” kanske jag hamnar närmare sanningen, men hur kul är det att säga det till sitt barnbarn?, frågade sig Persson och avslutade sitt tal med en förhoppning om att socialdemokraterna ska kunna vinna både väljarna och valet 2010 med sitt budskap i klimatfrågan.

  • dela på facebook
  • dela på twitter
  • Skriv ut