Första steget mot en rättvisare pension

Regeringen har tagit det första steget när det gäller avskaffandet av den orättvisa pensionärsskatten – från och med idag får 1,3 miljoner pensionärer mer i plånböckerna.  

För åtta år sedan blev Sverige världsunikt genom att beskatta pension högre än lön. Det är regeringen fast besluten att ändra på. På nyårsdagen slopades pensionärsskatten helt för Sveriges allra fattigaste och i årets första pensionsutbetalningar får 1, 3 miljoner pensionärer mer i plånböckerna.

– Pension är uppskjuten lön och ska beskattats som lön. Det känns fantastiskt att det första steget för att avskaffa pensionärskatten nu blir verklighet, säger Fredrik Lundh Sammeli, ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Regeringen stärker också pensionärers ekonomi på andra sätt. Bland annat blir primärvården avgiftsfri för alla över 85 år från och med årsskiftet 2016/2017.

Fakta pensionärsskatten

  • På nyårsdagen slopades den helt för de allra fattigaste pensionärerna, de som har mindre än 10 000 kronor i månaden i pension. Det innebär upp till 3 400 kronor om året i sänkt skatt för dem som har högst kommunalskatt. 3100 kronor om året i sänkt skatt i genomsnitt.
  • Dessutom sänks skatten för alla som har upp till 20 000 kronor i pension.
Sidan uppdaterades senast: 2016-01-18 15:44
  • dela på facebook
  • dela på twitter
  • Skriv ut