- Att få tillstånd att driva en friskola med 300 elever är inte som att få tillstånd att driva en salladsbar

- Att få tillstånd att driva en friskola med 300 elever är inte som att få tillstånd att driva en salladsbar. Det är unga människors utbildning och säkerhet det handlar om, då kan man inte få starta en skola utan att någon granskat ansökan seriöst. säger Marie Granlund, skolpolitisk talesperson för socialdemokraterna.

- Redan idag är det väldigt lätt att starta en friskola, och kommunen - som fått medborgarnas uppdrag att ta ett helhetsansvar för alla elever - har inte särskilt mycket att säga till om. Moderaternas förslag innebär att det ska få poppa upp två-tre skolor bara några månader innan skolstart. Det finns inte en chans för vare sig rektorer eller politiker att använda folks skattepengar effektivt om förutsättningarna kastas helt upp och ned och det inte går att planera elevunderlaget.

- Vi vill att det ska bli rätt från början. Alla som vill undervisa barn och få skattepengar för det måste visa att de kommer att bedriva en seriös verksamhet med hög kvalitet. Moderaterna föreslår att det ska bli lättare att göra fel från början men lättare att stänga en skola i efterhand. Och då står man med 300 elever som måste få en ny skola eftersom friskolans ansökan om att få starta inte granskades ordentligt. Det tycker vi är oansvarigt.

- Kommunen har alltid det yttersta ansvaret för barnen och ungdomarnas utbildning, oavsett om man går i en kommunal skola eller i en friskola. Skulle en friskola läggas ner är det kommunens ansvar - inte friskolans - att eleven får plats i en annan skola. Och idag kan man starta friskolor på alldeles för lösa boliner, till exempel kan fundamentalistiska religiösa sekter starta skolor.  

- Jan Björklund har tidigare uttalat sig för att skärpa kraven på friskolorna. Jag undrar hur han ser på moderaternas förslag?

  • dela på facebook
  • dela på twitter
  • Skriv ut