Den orättvisa fastighetsskatten upprör socialdemokratiska riksdagsledamöter

Riksdagen hade sin formella avslutning förra veckan, men några eftersläntrade debatter är kvar att avverka innan riksdagen tar sommarlov helt.

Anders Borg grillades hårt av de socialdemokratiska riksdagsledamöterna när det gäller fastighetsskatten.

Eva-Lena Jansson var en av de riksdagsledamöter som interpellerade med Anders Borg och hon valde att fokusera på begränsningsregeln.

- Med denna förra begränsningsregeln omfattades 120 000 personer. Med den nya begräsningsregeln är den siffran 51 000 personer, vad har Borg tänkt säga till de 69 000 som inte längre omfattas? undrade Eva-Lena Jansson.

- Min fråga är om Anders Borg tänker garantera att ingen får höjd fastighetsskatt och om han tänker följa upp och utvärdera hur fastighetsskatten verkar för enskilda, grupper och regioner?

- Jag tycker inte svaret var särskilt tillfredställande alls. Det enda som blev tydligt är att Anders Borg nu för första gången väljer att kapitulera från sin ambition att kalla den nya fastighetsskatten för en avgift. Även för Borg är det numera skatt som gäller.

Hans Stenberg, riksdagsledamot från Västernorrland, hade också uppenbar kritik mot hur effekterna av det nya fastighetsskatteförslaget ser ut. I hans hemlän Västernorrland får 100 procent av småhusägarna i kommunerna Kramfors, Sollefteå och Ånge höjd skatt medan ingen fastighetsägare i kommuner som Lidingö, Danderyd, Nacka och Täby får någon höjning av fastighetsskatten, enligt en undersökning från Villaägarna. Stenberg vill veta vad finansministern tänker göra för att rätta till den uppenbart orättvisa fastighetsskatten?

- Det är anmärkningsvärt att Anders Borg tycker att det nya systemet fungerar bra, när det är så uppenbart orättvist, säger Hans Stenberg.

 

 

  • dela på facebook
  • dela på twitter
  • Skriv ut