Öppet brev till socialförsäkringsministern

Christina Husmark Pehrsson,

Jag blir riktigt upprörd när jag ser hur den borgerliga regeringen hanterar Försäkringskassan. Förtroendet för våra socialförsäkringar bygger på att människor kan känna trygghet i att den som har rätt till en ersättning får den, och att den utbetalas i tid. Försening av utbetalningar, som vi har sett de senaste månaderna, har fått omänskliga konsekvenser. Vi har kunnat läsa i tidningarna om människor som hamnat i ekonomisk kris, inte har kunnat betala sina räkningar i tid och som tvingats ta banklån. Tusentals är drabbade.

Jag har förstått att Försäkringskassan har ett underskott på 900 miljoner. Ansvaret för detta går inte att lägga på någon annan en den som fördelar pengarna – regeringen. Försäkringskassan drivs i botten av sin egen ansvarige minister.

Trots underskottet, trots larmrapporter och trots redan långa handläggningstider så tar inte ministern ansvar och agerar för att reda upp situationen. Tvärt om har ministern mage att lägga skuldbördan på Försäkringskassan själva.

Det är smärtsamt att se ministern driva Försäkringskassan i botten. Jag vill därför uppmana dig att ta ditt ansvar och tillskjuta resurser så att Försäkringskassan får möjlighet att utföra sitt uppdrag. Om inte annat så för alla dessa sjukskrivna som fortfarande inte fått besked om de kommer att utförsäkras, eller för alla pensionärer som sitter och väntar på att få sitt bostadstillägg, eller de sjukskrivna som inte fått någon ersättning på flera månader. Som det ser ut nu kan det inte fortsätta.

Jag uppmanar dig att tänka på dessa personer. Dom finns på riktigt. Du kan inte längre passivt säga att det är ”för tidigt” att agera. Det är tvärt om hög tid att agera!

 

Hälsningar

Veronica Palm

  • dela på facebook
  • dela på twitter
  • Skriv ut