Sven-Erik Österberg kommenterar förslaget om obligatorisk a-kassa

Sven-Erik Österberg kommenterar förslaget om obligatorisk a-kassa med anledning av att utredaren Sören Öman i dag överlämnar förslag till obligatorisk arbetslöshetsförsäkring till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.


- Först försämrar regeringen a-kassan så att den blir tre gånger så dyr men bara hälften så bra. Nästan 500 000 personer har nu lämnat a-kassan. Många för att de inte har råd att betala de höga avgifterna och för att de inte längre får ut någon ersättning om de blir arbetslösa. Nu vill regeringen göra a-kassan obligatorisk. Genom att införa en ny skatt på över 5 000 kronor om året ska alla löntagare och småföretagare tvingas in i a-kassan, oavsett om de kan få någon ersättning eller inte vid arbetslöshet. Regeringens trixande med a-kassan är oansvarigt. Det säger Sven-Erik Österberg, socialdemokratisk talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

- Först chockhöjer regeringen avgifterna, sänker ersättningen och gör det svårare för människor att kvalificera sig, så att många tvingas lämna a-kassan. Sedan ska ett obligatorium införas för att tvinga alla att betala de höga avgifterna – i praktiken en ny skatt.

- Vi socialdemokrater vill stärka a-kassan så att de allra flesta får ut 80 procent av sin inkomst vid arbetslöshet. En bra arbetslöshetsförsäkring är effektiv eftersom den som förlorar sitt jobb kan koncentrera sig på att snabbt söka nytt och inte behöver oroa sig för att behöva gå från hus och hem. Det är bra för tillväxten.

  • dela på facebook
  • dela på twitter
  • Skriv ut