Utbildning – en bättre investering än socialbidrag

I vårens sista riksdagsdebatt valde statsminister Fredrik Reinfeldt återigen att inte beröra den jobbkris som Sverige befinner sig i. Mona Sahlin valde i sitt anförande att fokusera på behovet av att Sverige i detta allvarliga läge behöver arbeta och investera sig ur krisen.

 Läs hela talet 

- Jag vill att landets ungdomar ska ha en bra utbildning, gärna en högskoleutbildning.

Mona Sahlin pekade på att det behövs investeringar för att få unga i arbete genom fler traineeplatser, yrkesutbildningar, högskoleplatser och särskilda stimulanser till företag som väljer att anställa arbetslösa ungdomar.

- Politik handlar om att välja. Att sänka skatterna för dem som tjänar mest har inte gett fler jobb, sade Mona Sahlin med anledning av att den borgerliga regeringen valde att sänka skatterna för dem som tjänar allra mest istället för att investera i jobb och framtidstro.

- Du leder en regering som gick till val på fler jobb och minskat utanförskap. Du har haft tre år på dig. Jämfört med andra länder i Europa så går det sämre för Sverige. Klyftorna ökar mer här. Arbetslösheten växer mer här. Det är ingen effekt av finanskrisen, utan av din politik. Att tala om ansvar är en sak men att ta ansvar för effekterna av den egna politiken, det hoppas jag att Fredrik Reinfeldt kommer att göra.

- Vi väljer investeringar i framtida generationer före välbeställda vuxna. Utbildning är bättre investerade pengar än socialbidrag, fortsatte Mona Sahlin och syftade på de kraftigt ökade kostnaderna för socialbidrag som nu märks i kommunerna runtom i Sverige.

- Regeringen väljer att låna till en politik som har ökat klyftorna, gröpt ur statsfinanserna och försämrat välfärden. Men den leder inte till nya jobb. Jag säger det igen – klarar man inte jobben så klarar man inte ekonomin och då klarar man inte heller kvalitén i välfärden, enligt Mona Sahlin.

  • dela på facebook
  • dela på twitter
  • Skriv ut