Medlem

Socialdemokraterna är ett folkrörelseparti och som medlem finns det massor av intressanta aktiviteter att delta i. Utbudet av verksamheter varierar i landet, och om du saknar något finns det naturligtvis möjlighet att själv starta det du vill göra.

Tio bra sätt att jobba för förändring

 

 • Engagera dig i din lokala förening

Över hela landet finns en mängd lokala S-föreningar. Där samlas medlemmar från området och diskuterar politik, arrangerar cirklar och seminarier, fester samt gör roliga utåtriktade aktiviteter. Om du vill gå med i en annan förening så går det självklart också bra. På flera håll finns det exempelvis fackliga föreningar, föreningar för unga, för olika språkgrupper, för HBT-personer, etc.

 • Delta i studiecirklar

Det finns speciella studiecirklar riktade till nya medlemmar, men det finns också utbildningar som berör olika politikområden, som exempelvis jobb och näringsliv, utbildning samt välfärd. Om du saknar något ämne så finns det också möjlighet att föreslå en ny cirkel eller att starta en egen. Socialdemokraternas har också en studieportal där du kan ta del av allt studiematerial.

 • Delta i möten på gator och torg

Genom aktiviteter på våra gator och torg visar vi upp vårt parti, diskuterar politik, delar material, värvar medlemmar och ger människor möjlighet att träffa lokala, regionala och nationella företrädare. Det finns tid för spontana diskussioner och vi får tillfälle att prata med väljarna.

 • Kandidera till ett förtroendeuppdrag

Som medlem kan man bli förtroendevald i en lokal nämnd, i fullmäktige, i landstinget/regionen eller i riksdagen. När man är förtroendevald fördjupar man sig i en eller flera frågor och som förtroendevald kan man påverka politiken i det forumet man är invald i.

 • Gå med i ett nätverk

I nätverk samlar man de i arbetarekommunen som är intresserade av att diskutera och jobba med en viss politisk fråga. Det kan t ex vara miljö-, arbetsmarknads- eller utbildningspolitik. Det är intresset som styr.

 • Anordna eller delta i seminarier

Seminarier är ett bra sätt att fördjupa sig i ett speciellt ämne. Till seminarierna kan man bjuda in forskare, politiker, journalister och andra intressanta föredragshållare.

 • Blogga

Ett sätt att uttrycka sina tankar och åsikter är genom att blogga. Men det är också ett sätt att påverka politiken. Läs gärna våra S-märkta bloggare och fundera på om det kanske också kan vara något för dig.

 • Skriv insändare

Det är många som läser insändare i lokaltidningarna. Ett sätt att skapa opinion och påverka allmänheten är att skriva insändare. Skriv om det ämnet som ligger dig närmast om hjärtat.

 • Hjälp till i en valrörelse

Att jobba i en valrörelse innebär ett högt tempo. Du kommer att träffa många människor, få möjlighet att prata politik och delta i utåtriktade aktiviteter. Bland annat knackar vi dörr och ringer väljare. Det leder ofta till positiva och glada samtal med nyfikna och intresserade väljare.

Till sist: Träffa nya vänner och ha roligt!
Det är i positiva möten tillsammans med andra som de riktigt stora förändringarna sker. Du kommer att träffa många nya spännande människor och kanske få vänner för livet. Det är också en viktig sida av att vara medlem i Socialdemokraterna.

Om du inte redan tagit steget - bli medlem redan idag!

 

Några röster om medlemskap

 
- Jag gick med i SSU när jag gick på Stockholms Universitet. Det var en vän som tyckte att jag borde följa med på ett SSU-möte eftersom jag var engagerad i miljöfrågorna och jag tyckte om att diskutera. Tack vare att hon erbjöd mig en möjlighet att engagera mig är jag medlem i Socialdemokraterna och har genom åren fått många vänner, lärt mig mycket och fått möjlighet att påverka. Carin Jämtin, partisekreterare.

Stefan Löfven Foto: Anders Löwdin

 

 

- Oavsett var i livet man befinner sig, vilka frågor man är intresserad av eller vad man är bra på tycker jag att man ska försöka hitta ett forum att utveckla sina kunskaper, påverka och göra skillnad. Det gör livet intressantare. Stefan Löfven, partiordförande

Anna Håkansson Foto: privat

 

 

- Jag har alltid brunnit för solidaritet och jämlikhet, och borde egentligen gått med i partiet mycket tidigare än jag gjorde. Anna Håkansson, lärare Växjö.

Luciano Astudillo Foto: Anders Löwdin

 

 

- Jag gick med för att jag var förbannad på att unga människor i Malmö gavs helt olika förutsättningar att nå framgång i sina liv beroende på vilken stadsdel man växer upp i. Luciano Astudillo, egen företagare i Malmö.

 • dela på facebook
 • dela på twitter
 • Skriv ut