Prestigelös jobbpolitik för Berit Högman

Berit Högman är nyvald gruppledare för socialdemokraterna i Arbetsmarknadsutskottet. Här berättar hon om sitt nya uppdrag, att våga tänka nytt och vikten av bra vägbeskrivningar.

Hur känns det här, Berit?
- Det känns kul, stimulerande och ansvarsfullt.

Vilka är de viktigaste arbetsmarknadspolitiska frågorna som du vill driva inom ramen för ditt nya uppdrag?
- Jag vill driva en jobbpolitik som coachar och stöttar människor till nytt jobb. Jag vill utveckla samverkan mellan arbetsmarknadspolitiken och näringspolitiken. Det är viktigt av flera skäl, dels för att arbetsgivare ska få de medarbetare och den kompetens de behöver för att driva och utveckla sin verksamhet och dels för att människor ska få bästa möjliga stöttning och möjligheter till utbildning för att kunna ta jobben.

Socialdemokraterna förlorade förra valet på just jobbfrågan sägs det. På vilket sätt har partiet utvecklat jobbpolitiken och vad kommer vi att se i framtiden?
- Väljarna uppfattade inte att vi hade någon tydlig jobbpolitik. Att formulera en bra, effektiv och tydlig jobbpolitik är det viktiga uppdrag som jobbrådslaget nu arbetar med.

Vi ska alltid vara tydliga med att sätta människor före systemen. Alla människor är olika, vissa har mer behov av coachning och stöttning än andra och så måste det få vara. Att de som idag har störst behov av arbetsförmedlingstjänster också är de mest kritiska, innebär att vi alltid måste våga tänka nytt och ompröva.

Beskriv dig själv med tre ord!
- Glad, prestigelös och bestämd när det behövs. 

Berätta något oväntat om dig! 
- Jag har dåligt lokalsinne. De som vill bjuda in mig till möten och olika aktiviteter måste tänka på att skicka med bra vägbeskrivningar, annars är risken stor att jag virrar bort mig.

Till sist, vad ska du göra i sommar?
- Jag ska gå i skogen och på fjället, läsa böcker och hämta krafter inför en rolig och spännade höst.


Berit Högman till höger tillsammans med LO:s ordförande
Wanja Lundby Wedin

  • dela på facebook
  • dela på twitter
  • Skriv ut