En bra kompis med tom plånbok - det här visste du inte om Thomas Östros!

- Det känns väldigt bra att ha fått förtroendet att vara ekonomisk-politisk talesperson. Det säger Thomas Östros dagen efter utnämningen. Jag är stolt över att ha fått riksdagsgruppens förtroende. Det är ett väldigt ansvarsfullt uppdrag, och jag tycker verkligen om att ta ansvar.

Någon radikalt annorlunda riktning kommer socialdemokraternas ekonomiska politik inte att ta med Thomas Östros vid rodret. Han vill fortsätta att utforma en stark ekonomisk politik tillsammans med partivännerna, en politik för sysselsättning och rättvisa. Rättvisa är viktigt och något han trycker extra på.

- Den borgerliga regeringen rycker sönder Sverige, den klarar inte av jobbpolitiken. Antalet nya jobb ökade kraftigt under vårt sista regeringsår, men nu mattas det av.

På frågan hur han tror att det är att vara finansminister svarar Thomas Östros att man är utsatt för stor press, många gånger arbetar under svåra förhållanden men att det är mycket stimulerande. Han låter väldigt sugen på uppgiften.

Beskriv dig själv i tre ord?

- Målmedveten, envis, glad. Jag är en bra kompis, men alldeles för dålig på att höra av mig.

Hur mycket pengar har du i plånboken just nu?

- Inte mycket (skratt). Jag har inte haft tid att gå till bankomaten på ett tag. Men jag har 25 kronor laddade på mitt inpasseringskort till riksdagen, så jag kan i alla fall ta en kopp kaffe.

Cash eller kort?

- Allt mera kort.

Säg något annat om dig själv som alla inte redan vet!

- Jag är väldigt barnkär, gillar att fiska och älskar Tornedalen. Min familj kommer därifrån, mina föräldrars modersmål är tornedalsfinska, meänkieli, men jag kan tyvärr bara några ord. Mitt finaste barndomsminne är de där somrarna när jag var i Junosuando och de långa sommarnätterna då jag och kompisarna fiskade och kom hem framåt morgonen, trötta och lyckliga. Solen som aldrig gick ner.

Thomas Östros berättar om sitt nya uppdrag på YouTube
 

  • dela på facebook
  • dela på twitter
  • Skriv ut