Klara Strandbergs tal 1 maj 2014

Kamrater!

Den 22 december var jag och över 16000 andra på idrottsplatsen i Kärrtorp. Vi hoppade, frös, sjöng och skanderade. Vi visade att vi är många!

Jag är feminist. Jag är socialist. Ibland är jag desillusionerad. För det mesta tror jag på att vi har kraften att förändra. Där i Kärrtorp, där var det var jag, min mamma, min bror. Vänner från hela världen, feministiska poeter, barnfamiljer, unga socialister och många många fler. Vi var där därför att det är aldrig ok att använda våld som metod, framförallt inte mot människor som fredligt manifisterar för sin ort. Så, två dagar innan julafton, i ett frostigt Stockholm, tog mer än 16000 personer beslutet att sluta upp i Kärrtorp och visa att vi är fler. Och vi är starka just för att vi är många.

Och sedan kom åttonde mars. Samma våld. Samma ideologi. Och väldigt nära att nazisterna skörde sitt 15e offer. Och igen.

Vi stod upp tillsammans, den här gången i Malmö, 10000 personer samlades för att fördömma det nazistiska våldet. Men, vad är det som har hänt med Sverige? Jag känner inte igen mig Att vara öppen med att jag är feminist är idag ett risktagande. Att blogga om att vård är en mänsklig rättighet är inte självklart längre. Att åka till Kärrtorp var något jag verkligen ville, men ändå tvekade om att göra. För skulle polisen kunna skydda oss mot de som attackerar?  Ska jag vara rädd när jag rör mig i Malmö?

Det är är inte det Sverige jag vill leva i! Att stå upp för allas lika värde ska aldrig, aldrig någonsin, var ett risktagande eller förknippat med oro.

Och det är tillsammans som vi kan göra skillnad, vi som är här denna förmiddag. Vi som säger emot. Alla vi som vill ha förändring. Vi kan göra skillnad! På många ställen. Och på många sätt

Vi ska säga ifrån då släktingen är rasistisk vid midsommarmiddagen. Vi ska sätta på oss kappen som säger  <3 brandmän mot rasism. Vi ska prata om att vi, vi är starka. För vi är fler! Och vi ska självklart vinna val också.

Fast målet är aldrig att vinna val, målet är ett samhälle där vi är fria för att vi tar hand om varandra solidariskt, där vi alla är lika mycket värda oavsett vilka vi är. Vi är rörelsen! Rörelsen som har ideer som förändrar samhället! Och det är därför vi tillsammans vinner val! Och genom att vinna val kan vi göra politik.

Jag vill i framtiden kunna säga att det var i Kärrtorp det vände. Att det var då vi tog ställning. Och att jag var där! Men för att det ska bli sanning måste  vi som demonstrerar, här i Lund, och överallt runtom i världen, våga vara obekväma. Vi måste ta ställning, vi måste säga ifrån, vi måste ta konflikt och vi måste göra förändring. För vi kan så mycket bättre! Vi är så mycket bättre! Det är med den vetskapen som vi ska gå ut i Lund, ut i valrörelsen, och se till att våra ideer ska bli verklighet.

Tack!

Sidan uppdaterades senast: 2014-05-05 18:32