Skånes sjukvård kostar miljarder

I år konsumerar vi i Skåne sjukvård för 22 miljarder kronor.

22.000.000.000 kronor.

Detta fördelat på en befolkning på drygt en miljon människor.

Det berättade Ulla-Britt Andersson, socialdemokratisk ledamot i Region Skånes Hälso- och sjukvårdsnämnd när hon medverkade i SAP Centrums studierådslag ”Å va´ vill du då?” den 8 oktober.

Till allra största delen går Regionens pengar till 10 sjukhus, varav två, Lund och Malmö, dessutom är universitetssjukhus, det vill säga att där bedrivs, förutom sjukvård, även undervisning och forskning. Simrishamns sjukhus sköter sig själv. Av de tio sjukhusen är 4,5 akutsjukhus. Det halva akutsjukhuset är Ystad med sin förlossningsavdelning.

Förutom sjukhusen finns 110 vårdcentraler och ett antal privatläkare. I år beräknas den privata vården kosta Region Skåne 6,5 miljarder kronor. Men det kan bli mera, kanske ganska mycket mera, om den borgerliga alliansen får fortsätta att styra, eftersom utförsäljning av verksamheter pågår för fullt.

-- Våra operatörer försvinner till privata företag, men det är fortfarande Region Skånes ansvar att verksamheterna upprätthålls, till exempel om ett vårdföretag skulle gå i konkurs, sa Ulla-Britt Andersson.

Så kallat vårdval för sjukvårdssökande har varit ett stort diskussionsämne inom Region Skåne under de senaste åren. Den borgerliga alliansen har velat införa systemet, oppositionen har stretat emot. I första hand har det varit erfarenheterna från Stockholms läns landsting som avskräckt. Nu har det emellertid kommit till stånd politisk enighet om att införa Vårdval Skåne från och med nästa år. Bidragande har varit att alliansen backat från det moderata kravet om läkares fria etableringsrätt. Ulla-Britt Andersson avslöjade att landstingsrådet Henrik Hammar (m) för närvarande för samtal med regeringen Reinfeldt om att dra tillbaka lagförslaget om fri etableringsrätt.

Vårdval Skåne innebär att alla skåningar listas till närmast tillgängliga vårdcentral. Den som vill kan emellertid välja en annan central någon annanstans. För att systemet ska fungera krävs att omkring 100-120 allmänmedicinska läkare flyttas från sjukhusen till vårdcentralerna, en åtgärd det kan blir strid om.

Läkemedelskostnaderna är ett problem som Region Skånes Hälso- och sjukvårdsnämnd hittills inte lyckats lösa. Varje recept som skrivs ut kostar uppskattningsvis Regionen 3.000 kronor. Eftersom det årligen skrivs ut cirka 10 miljoner recept i Skåne finns det skäl till bättre kontroll,. men hittills har det inte varit möjligt att nå enighet om ett effektivt kontrollsystem. Det är bland annat handikapporganisationerna som bromsar, berättade Ulla-Britt Andersson.

För den närmaste framtiden har socialdemokraterna i Region Skåne ett par enkla krav:

*  Höjda löner för sjuksköterskorna – kostnad cirka 100 miljoner kronor.

*  Höjda anslag till den psykiatriska sjukvården – kostnad även där cirka 100 miljoner kronor.

*  Bibehållande av den fria barnsjukvården.

SAP Centrums studierådslag fortsätter onsdagen den 22 oktober. Då ska det handla om kulturen i Skåne. Claes-Göran Jönsson, andre vice ordförande i Region Skånes kulturnämnd och Ewa Risberg, kulturchef i Åstorp inleder om den skånska kulturen. Liksom tidigare börjar studierådslaget kl 18.30 och man håller till i arbetarekommunens lokal på Kattesund 6 C. Alla är välkomna, såväl medlemmar som andra. Någon föranmälan krävs inte.

Lennart Karlsson

lennart.karlsson9@comhem.se

 

Sidan uppdaterades senast: 2008-10-14 13:43