Nyckelorden för 2014 är vinna, vinna och vinna!

Vi träffar det Socialdemokratiska oppositionsrådet Freddie Lundqvist på hans tjänsterum på plan 12 i Turebergshuset veckan före jul.  En tid då almanackan har blivit lite mindre uppbokad och skrivbordet ska rensas och saker ska avslutas.

 

Hur skulle du vilja beskriva hösten i Sollentunapolitiken?

Den har varit turbulent och har påverkats av att (M), (FP) och (KD) i somras valde att sparka ut Centerpartiet ur majoriteten. Det har varit en massa formalia som ska klaras av och förhållandet mellan de tidigare allianskompisarna har varit ibland rent av fientligt och oftast frostigt. Det är helt naturligt att (C) visar sitt missnöje.

 

Vi kan också konstatera att listan på fällande domar och tvivelaktiga affärer blir allt längre. Kommunen blev t ex fällda för köpet av Grindstugan vid Edsbacka Wärdshus. Kommunen riskerar åtal för brott mot fornlämningslagen. Vi har advokatkostnader som inte upphandlats. Vi kan också lägga till det urusla avtalet med JCDecaux, listan som kan göras ännu längre…

 

Båda utsparkandet av (C) och ”affärerna” är egentligen tecken på samma sak. En regeringstrött majoritet som återkommande uppvisar ett svagt ledarskap för kommunen.

 

Hur har utsparkandet av (C) påverkat?

Som jag sa tidigare så har det blivit mer käbbel och gnabb i diskussionerna. Ofta har jag och mina partikamrater i de där diskussionerna kunnat luta oss tillbaka och lyssna.  Jag tycker ändå att (C) börjat komma in sin oppositionsroll och har blivit ett bra tillskott till oppositionen. Jag förstår att det är jobbigt för Lithborn&Co att höra en del saker och få argument som använts inne i majoritetsrummet mot sig i kommunfullmäktige, men som man bäddar för man ligga.

 

Hur märks det att det nu vid årsskiftet är 34 år sedan (M) kom till makten i Sollentuna?

De känns trötta och idéfattiga. De har gjort förvaltande till sin linje. Det händer inte så mycket nytt.

 

Det uppdagas återkommande saker som visar att det inte fungerar som det borde i kommunen. Kommunen har inte hängt med i utvecklingen. Genom att vi ökar befolkningen så kraftigt som vi gör, med runt 1000 personer varje år, så måste kommunens verksamhet och administration byggas ut och det har den inte gjort fullt ut.

 

Nu går vi snart in i ”supervalåret” med två valdagar på några månader först den 25 maj och sedan den 14 september. Hur ser du på det?

Nyckelorden för 2014 är vinna, vinna och vinna. Vi ska vinna debatter, vi ska vinna val och framförallt ska vi vinna folks förtroende.

 

Vilka politiska frågor tror du kommer avgöra valet i Sollentuna?

Skolan är alltid viktig. I Sollentuna är den viktigaste punkten att få till en likvärdig skola, så att skillnader mellan de olika skolorna i kommunen minskar. Vi måste få till en hög och jämn kvalitet i alla skolor i kommunen.

 

Äldreomsorgen kommer att bli omdebatterad, det är jag säker på. Här handlar det inte minst om konsekvenserna av bolagiseringen av Solom. Något som skulle lösa ”alla” problem, men som skapade nya, inte minst kring hur bolaget ska överleva ekonomiskt utan förändrade ersättningar och minskat avkastning/ränta till ägaren kommunen. I grunden handlar det om säkra en god kvalitet och en värdig hemtjänst för de äldre Sollentunaborna.

 

I Sollentuna är bostadsfrågan viktigt. Det handlar om att bygga mer, men inte minst om vad man bygger. Det finns ett stort tryck på fler hyresrätter, inte minst för att antalet minskat markant de senaste åren genom ombildningar.

 

Vilka blir de viktigaste frågorna i landstings och riksdagsvalet?

Jobben blir den viktigaste frågan i den nationella valrörelsen. Det är den mest avgörande frågan i folks liv. Nu har vi haft ganska många år med hög och stigande arbetslöshet. Det påverkar samhället. Vi måste få ut fler i riktiga arbeten. Det handlar om att unga och andra ska erbjudas jobb, praktik eller utbildning så fort som möjligt. Det vinner hela samhället på.

 

När det gäller landstinget så kan jag inte låta bli att förundras över att landstinget plötsligt hade 5 miljarder över. Vi ser väl alla att det finns stora investeringsbehov. Bara här i Sollentuna vill vi få till en väntsal vid busstorget i Sollentuna centrum och en sydlig entré vid Häggviks och Helenelunds stationer. Man kan ju undra vad som är landstingsrådets Rosdahls problem egentligen?

 

Hur ska du tillbringa julafton?

Jag ska sitta vid en tänd brasa tillsammans med Karin, barn och barnbarn. Jag ska sippa på en glögg och öppna en och annan julklapp hoppas jag. Kanske kan jag inte låta bli att tänka på nästa tennismatch. Men framför allt ska jag umgås och koppla av och ladda batterierna för ett 2014 som ska leda till valseger.

 

Kontakta gärna:

freddie.lundqvist@sollentuna.se

Sidan uppdaterades senast: 2013-12-20 16:40