Tony Persson: Passivitet skadar bara

Passiivitet skadar bara!

Alliansen har skrutit om att fler har kommit i jobb. Var då? I hushållsnära tjänster? I Nystartsjobb? Idag är arbetslösheten större än när alliansen tillträdde. Det är något som inte stämmer.

Vad görs nu? Vad hr gjorts för att förhindra varslen? Vad har gjorts för att satsa på utbildning? Hur kan skattesänkningar rädda jobben? De som blir arbetslösa får ju ingen skattesänkning.

Alliansen sa att om man sänker a-kasseersättningen så kommer folk att söka jobb mer aktivt. Men vem är det som bestämmer att varsla och som ser till att folk blir arbetslösa? Den enskidle bestämemr ju inte om att få vara kvar i anställning; det gör arbetsgivaren. Det är då det är viktigt att den som har blivit arbetslös har en inkomst som gör att han/hon inte ska behöva flytta utan kanske kan vidareutbilda sig för att få ett nytt jobb. Där vill Socialdemokraterna satsa 50 000 kr på utbildning.

Alliansen är inte specifikt aktiv nu när varslen duggar tätt. Det är inga stora summor som satsas på utbildning.

Det finns inga idéer om hur man ska göra för att behålla arbetskraften i låg-konjunktur. Det vore smartare att behålla den anställde och ge vidareutbildning för den anstäldle, till exempel med a-kasseersättning och där arbetsgivaren står för resten.

I högkonjunktur behöver inte arbetsgivaren leta efter ny arbetskraft; den finns ju kvar på företaget med ny utbildning och sin erfarenhet.

Det tipset får Sven Otto Litttorin gratis av mig. Sätt igång och jobba på det så ska du se att ditt "skitår" kanske kan bli bättre än vad du trodde.

 

Tony Persson

(socialdemokrat) 

 

Sidan uppdaterades senast: 2009-09-27 20:56