Restaurangmomsen, Vi ser andra lösningar!

De moderata riksdagsledamöterna från Östergötland anklagar i en debattartikel 29 augusti oss socialdemokrater för att inte se att en sänkt restaurangmoms skapar arbetstillfällen för unga. Enligt deras och branschorganisationen Sveriges Hotell och Restaurangers beräkningar ger den föreslagna sänkningen av restaurangmomsen 10 000 nya jobb. Det är dock en siffra som kan ifrågasättas. Riksdagens utredningstjänst har tidigare räknat fram att det kan röra sig om 3 500 arbeten. Då momssänkningen kostar 5,4 miljarder så är det till en kostnad av 1,5 miljoner kronor per arbete! Även om vi räknar med 10 000 nya arbeten så är det en kostnad av 540 000 kronor per arbete! Är det verkligen en rimlig kostnad? Vi skulle kunna anställa ännu fler om vi istället använde pengarna direkt i verksamheten.

 

För oss är det här inte en fråga om att det inte skulle vara tillräckligt fint med restaurangjobb, det handlar om att använda resurser på bästa sätt för att ge arbeten. Som Finn Bengtsson(M) och de andra själva påpekar så är restaurangnäringen redan en bransch där många unga får arbete. Det är också en snabbt växande sektor. Behöver den verkligen skattesubventioneras för att växa mer?

 

Det ligger något djupt tragiskt i en regering som så fullständigt abdikerat från sin egen arbetslinje. Fram till för en månad sedan så var ett femte jobbskatteavdrag lösningen som skulle göra det lönsamt att arbeta och minska arbetslösheten. När regeringen insåg att den inte hade stöd för detta i riksdagen använde man krisen som en ursäkt för att backa från sin ståndpunkt. För att det inte skulle synas hur tom på nya idéer på hur man bekämpar arbetslösheten man är så behölls den sänkta restaurangmomsen – en reform som alla ekonomiska bedömare dömt ut som ineffektiv och dyr. Inte ens Moderaterna själva kan på allvar tro att sänkt restaurangmoms är svaret på ungdomsarbetslösheten.

 

Vi socialdemokrater kommer i vår budget den 5 oktober att presentera skarpa förslag på hur nya arbeten ska kunna skapas. Vi är naturligtvis inte heller opåverkade av den ekonomiska oron i Europa och kommer att behöva göra prioriteringar. Till skillnad från Moderaterna prioriterar vi breda insatser för arbete och utbildning till ungdomar – inte en dyr subvention till en redan växande sektor.

 

Johan Andersson(S)

Billy Gustafsson(S)

Louise Malmström(S)

Johan Löfstrand(S)

Anna-Lena Sörensson(S)

Riksdagsledamöter från Östergötland

 

 

 

 

Sidan uppdaterades senast: 2011-09-12 08:12