Fem strama svartklädda män vandrade in

En kolonn bestående av fem strama svartklädda män var definitivt ett nytt inslag i Nyköpings kommunfullmäktige när ledamöterna den 21 oktober sammanrädde för första gången efter valet den 14 september. Sverigedemokraterna fick väljarstöd för sex platser i det nya fullmäktige, en stol stod tom vid öppningsmötet. Men fem män i svart var tillräckligt många för att väcka en extra uppmärksamhet vid fikapausen. Jag undrar vilket budskap de avsåg att sända?

Jag har roat mig med att gå igenom förra mandatperiodens alla voteringar och finner att Sverigedemokraterna i samtliga fall har röstat på de borgerliga förslagen. De egna förslagen har varit få. Och historien tycks upprepa sig. SD-ledaren uttryckte i talarstolen åter sin sympati för de borgerligas uppfattningar: ett ogenerat kalasande på andras förslag.

Centerns primadonna Eva Andersson har avgått. Frivilligt säger en del, för att rädda ansiktet säger andra. Eva Andersson fortsatte dock att agera i sin högst personliga stil och tog den plats i talarstolen som hon fann angeläget, med demokratisk rätt och sakens angelägenhet.

Centerns framgång i kommunalvalet är imponerande. Martina Hallströms och Åsa Ingårdas personvalskampanjer var inspirerande och orädda och gav många kryss. Två nya ansikten kliver in i fullmäktige, med hög svansföring. Det interna valet av ny gruppledare tog dock Axel Wevel hem. Centern är det enda av de fyra allianspartierna som gick fram. De tre andra backade.

Folkpartiet förlorade ett mandat och öppnade det nya fullmäktige med en ny gruppledare, Sofia Remnert. Hon var dessutom snabbt framme och blev förste talare och markerade sin närvaro och roll. Den förre gruppledaren Göran Silfverling fann ingen anledning att hymla: jag förlorade helt enkelt den interna omröstningen, sa han helt frankt.

Moderaterna tappade mandat och personbytet deklarerades långt innan valet. Vid seger för alliansen: Anne-Marie Wigertz till ordförande i kommunstyrelsen. Vid förlust: Anna af Sillén nytt oppositionsråd. Som tröstpris fick Wigertz ta över revisionen.

Kristdemokraterna hängde på haget när rösterna räknades. När 30 av de 31 distrikten var klara stod KD med en ropandes röst, partiledaren Marita Göransson.

När sista distriktets sista sedel var noterad har KD fått ytterligare ett mandat. KD är alltså den minsta partigruppen, två personer, men ingen av dem ber om ursäkt för sin litenhet utan de höjer sina röster utan darr på stämman, i ett fall både länge och väl.

Hos den rödgröna majoriteten blev det inga förändringar inom ledartrion. Majoriteten presenterar många nya ledamöter och inleder mandatperioden med en påtaglig föryngring. Dock tappade koalitionen ett mandat och ställningen vid voteringarna är nu 31–30 i de rödgrönas favör.

Många nya ansikten på båda sidor om fullmäktiges ideologiska krondike talar för att mandatperioden blir både intresseväckande och spännande om inte onödiga partipiskor fjättrar nykomlingar i bänkarna.

Ulf-Göran Widqvist

Sidan uppdaterades senast: 2014-11-07 13:00