"Maffian styr fortfarande Ukraina"

Ukraina är i politiskt kaos och ekonomisk kris: ett konstant förhållande sedan självständigheten 1991, när Sovjetimperiet föll samman. Detta förhållande bekymrade inte EU och USA förrän dramatiken i Kiev, upproret vid självständighetstorget (Majdan) vintern 2013/2014, skapade en ny politisk scen i relationerna till Ryssland. Den genomkorrumperade ukrainska staten tycktes skakad i sina grundvalar. De upproriska lyckades jaga bort president Viktor Janukovytj, rikstjuven (han stal halva statskassan), från sitt ämbete.

Majoriteten av de upproriska ville skapa ett anständigt civilt samhälle, fritt från korruption, med respekt för mänskliga rättigheter, lag och ordning och rent av vardagsdemokrati. EU och USA som inte brytt sig särskilt mycket om varken det ena eller andra i Ukraina så länge affärerna flöt, stod handfallna i det maktvakuum som uppstod efter att Putins lakej Janukovytj flytt fältet. Den ryske presidenten Putin utnyttjade tillfället och invaderade Krim med hänvisning till historisk "rätt" och "folkligt" stöd.

EU och USA rasade över detta folkrättsliga övergrepp och samlade sig till slut bakom en gammal maffialedare. Oligarken Petro Porosjenko skulle tända ljuset i Ukrainas politiska mörker. Porosjenko hade bedårat ledarna i EU och USA med sina västliga manér och sitt vinnande leende. Porosjenkos spindoktorer, den svenske utrikesministern Carl Bildt och den polske utrikesministern Radoslaw Sikorski, blev garanter för den nye ledarens rättspatos och demokratiska sinnelag. Porosjenko framställdes som en löftesrik demokrat, en hanterlig samarbetsman som passade västs ledare som hand i handske.

Men trots all verbal och fysisk kosmetika är Porosjenko en maffialedare, en oligark, som stal sina miljarder från folket när Ukraina omvandlades från planekonomi till marknadsekonomi. Tekniken och hantverket försåg västliga finansinstitut honom och de andra oligarkerna med. Då hade Ukraina 51 miljoner invånare. I dag är de 45 miljoner. De sex miljoner som lämnat landet sänder hem pengar till familj och släkt så att de kan klara de eländiga vardagsvillkoren.

Porosjenko lovade att reformera rättsväsendet, stoppa korruptionen och modernisera statsförvaltningen. För de löftena strömmade miljarder in från EU och USA till Ukrainas tomma statskassa.

Men nästan inga praktiska reformer har skett. Korruptionen plågar som vanligt medborgarna i vardagen. Rättsrötan är lika total i dag som i går. Maffialedarnas/oligarkernas inre strider om de fetaste köttbitarna pågår oförändrat. Porosjenko delar ut politiska positioner till inflytelserika vänner och bekanta för att stärka sin makt. Dagens akuta politiska kris som för stunden skapar rubriker i omvärlden är endast en reflex av ett permanent tillstånd.

Att EU och USA skulle satsat på genuint demokratiska krafter fanns inte på den ideologiska kartan.

Lästips: www.kyivpost.com

Ulf-Göran Widqvist (S)
författare och småföretagare

Sidan uppdaterades senast: 2016-03-01 22:02