"Stefan Löfven, lär av S i Nyköping"

Du är en man med ett starkt rättvisepatos Stefan Löfven, en handlingens man med en vision om ett anständigt samhälle med små klassklyftor: Varför driver du då inte en offensiv och långsiktig reformpolitik? Vad är du rädd för? Vem är du rädd för?

Dag för dag släpper regeringen små godbitar ur den kommande budgeten. Viktigt i sak men betoningen ligger på lite. Det är ingen reformpolitik och inte särskilt långsiktigt, det är mest förvaltande av högerns åttaåriga arv. Det handlar om återställare. Förändringarna av arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen är självklart mycket efterlängtade och viktiga rättviseåtgärder. Men. Rejäla satsningar på en likvärdig skola, bostadsbyggande, järnvägar, integration, vuxenutbildning/kunskapslyft (livslångt lärande), miljöfrågor, arbetsmiljö, långtidsarbetslöshet, äldreomsorg … av detta väldigt lite.

Det saknas pengar är den eviga kommentaren. Men är det sant? Sverige har aldrig varit så rikt som idag. Bruttonationalprodukten ökar år från år. Det handlar om att brygga över de allt djupare klyftorna i samhället. Det handlar om fördelningspolitik.

Sveriges ekonomi tillhör de starkaste och mest välskötta inom EU, inom hela OECD. Statsskulden är mycket låg. I den verkligheten lyder stridsropen från finansdepartementet: Varje utgift ska betalas med intäkter – krona för krona. Finansminister Magdalena Andersson går till och med så långt att hon hötter med fingret och varnar för att lånepolitik leder oss på vägen till en grekisk katastrof. Tragiskt maktspråk. Grekland är EU:s mest misskötta land. Sverige är ett av de mest välskötta.

Stefan Löfven: Utmana den dogmatiska marknadsdoktrinen och satsa långsiktigt och offensivt på människors önskan att leva ett anständigt liv med självrespekt, att se sina barn varje dag gå till skolan med framtidsoptimism och se sina kära gamla föräldrar behandlas med omsorg. Investera i människors vilja att skapa ett gott liv efter sin förmåga, med ett aktivt stöd från vår gemensamma sektor. Överge den destruktiva och passiva krona-för-krona-politiken. Ta ideologisk strid för socialdemokratiska grundvärderingar och investera med reformistisk praktik – pengar för investeringar har aldrig varit så billiga som nu. Vad du än gör kommer högern att attackera dig.

Se på S i Nyköping Stefan Löfven. Trots en ständig kanonad av kritik från den samlade högern i stadshuset satsar den rödgröna majoriteten långsiktigt år efter år. Nya bostäder, nya skolor, kreativ integration, effektiva grepp mot ungdomsarbetslösheten, nya idrotts- och evenemangsanläggningar som stimulerar alla åldrar och dessutom skapar en besöksattraktion av stora mått.

Nyköping ser ut som Sverige i miniatyr: en stark centralort och ett stort omland med en lång rad småorter som ställer berättigade krav på offentlig/kommunal service. Ständigt svåra utmaningar.

De rödgröna satsar alltför våghalsigt ropar stadshushögern. Tvärtom, svarar de rödgröna: Vi vågar satsa för framtiden!

Ulf-Göran Widqvist (S)

författare och småföretagare

Sidan uppdaterades senast: 2015-10-18 22:36