Politiker dömer ut regeringens folkhälsoproposition

Nynäshamns politiker dömer ut regeringens folkhälsoproposition.
”Fem kronor per invånare är värdelöst” 
Folkhälsopropositionen som regeringen presenterade i dag innehåller bl.a. stöd till lokalt hälsofrämjande arbete i landets kommuner. Stödet ger drygt fem kronor per invånare vilket Liselott Vahermägi (s), ordförande i socialnämnden i Nynäshamn, anser är alldeles för lite.
– Jag förväntade mig betydligt mer pengar. Folkhälsominister Maria Larsson har poängterat att folkhälsa är ett prioriterat område för regeringen men fem kronor per invånare räcker inte långt, säger Liselott Vahermägi. 

Nynäshamns kommun satsar under en treårsperiod 30 miljoner kronor på folkhälsa, vilket blir 440 kronor per invånare. Målen är bl.a. att minska övervikt bland barn och vuxna, minska sjukskrivningarna, att förbättra barn- och ungdomars psykiska hälsa och att förebygga fallolyckor bland äldre.

 

– Det är uppenbart att det är kommunerna som även fortsättningsvis får stå för kostnaderna när det gäller det förebyggande folkhälsoarbetet, trots att det är staten och landstingen som får stå för vinsterna i form av minskade ohälsokostnader, säger Liselott Vahermägi. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------- 

För mer information kontakta: 

Liselott Vahermägi (s), ordförande i socialnämnden Nynäshamns kommun

076-125 80 60  liselott.vahermagi@nynashamn.se

 

Sidan uppdaterades senast: 2008-03-17 00:05