900 platser bekämpar ungdomsarbetslösheten i Örebro

De satsningar en s-ledd regering kommer att göra på att bekämpa ungdomsarbetslösheten innebär 900 platser i Örebro kommun.


– Vi får ett ordentligt tillskott av verktyg att skapa jobb, praktik och utbildning för unga arbetslösa, säger Lena Baastad (s), kommunstyrelsens ordförande.

Vid ett regeringsskifte kommer en 90-dagarsgaranti att genomföras. Socialdemokraterna har nu konkretiserat hur garantin ska fyllas med innehåll. Investeringar ska göras för 6 miljarder kronor. Det kommer att räcka till 50 000 platser runt om i landet. Cirka 900 av dessa hamnar i Örebro kommun.

– Ingen uppgift är viktigare än att bekämpa ungdomsarbetslösheten. I Örebro kan vi redan idag sänka kostnaderna för försörjningsstöd. Med de här resurserna skulle ännu många fler komma från passivitet och komma närmare arbetsmarknaden, säger Lena Baastad.

90-dagarsgarantin blir den första reform Stefan Löfven skulle genomföra som statsminister, har han uttalat. Utöver de 50 000 platserna ska också tidigare annonserade satsningar på högskoleplatser, yrkesvux och yrkeshögskola.

900 platser tror Lena Baastad kommer att räcka långt.

– Med de resurser som Arbetsförmedlingen redan har, med kommunens eget arbete och med ett näringsliv som växer och utvecklas tror jag vi kan nå långt i ambitionen att utrota ungdomsarbetslösheten, säger Lena Baastad.

– Idag står ungefär 830 ungdomar utanför arbetsmarknaden och arbetsmarknadsåtgärder. Så satsningen skulle passa utmärkt in i de lokala behov som finns i Örebro. Ingen ska behöva gå sysslolös.

Mer information:
Lena Baastad 
070-375 16 37

Sidan uppdaterades senast: 2014-08-29 15:15