Skrämmande utveckling när antalet våldtäkter ökar

Förra året anmäldes 3787 våldtäkter. En ökning från 2004 då 2631 anmälningar, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Bara i helgen har fyra kvinnor blivit våldtagna, varav en i Örebro. Enligt polisen är det troligen samma gärningsman som våldtog en annan ung kvinna för tre veckor sedan. Det känns för djävligt att vi kvinnor inte kan gå ensamma på kvällarna. Jag och många med mig känner vanmakt över den här utvecklingen. För drygt två år sedan togs ett initiativ där flera män var med och startade ett nätverk, Män för kvinnofrid i Örebro . Nu hoppas jag att nätverket återigen lyfter upp mäns våld mot kvinnor i media. Vi behöver alla goda män som förebilder och motvikter mot dessa enskilda våldsverkare.

En hemsida med viktigt innehåll som min fantastiska partikamrat & jämställdhetskämpe Tomas Wetterberg tipsar om på sin blogg är Stafett mot våldtäkt .

Jag tycker att skolorna har ett ansvar för att diskutera det ökade våldet i samhället. För om unga killar redan i skolan kan få trakassera tjejer genom att tafsa och kalla dom horor, utan att en enda vuxen reagerar, vad sänder det för signaler till killarna?
För drygt ett år sedan var det tre manliga hockeyspelare som, trots att de alla var gifta/sambo, tyckte det var helt ok att ha gangbang med en redlöst berusad tjej. Är det såna män som nu är förebilder?

Eva-Lena Jansson (s), riksdagsledamot

2006-10-09 15:30