Stämpla inte sjuåringar som icke godkända

Obligatoriska skriftliga omdömen redan från första klass leder till en sämre skola där barn inte längre får vara barn, menar socialdemokraternas kommunalråd i Örebro, Lena Baastad.

- Som förälder får jag en klump i magen när jag tänker på att små barn ska få betyg i första klass. Det känns som vi är på väg bort från ett samhälle där barn inte längre får vara barn. Tänk att få stämpeln redan i första klass att du inte har lärt dig tillräckligt mycket, att du inte är godkänd. Hur påverkar det barnens självkänsla, säger Lena Baastad.

Lena Baastad menar att det är självklart att barnens utveckling ska följas noggrant. Hon vill att föräldrarna ska få kontinuerlig information genom individuella utvecklingsplaner som följer barnet genom hela skolgången.

- Jag tror inte att föräldrar eller far- och morföräldrar tycker att det är bra att sjuåringar ska få betyg i skolan. Det är nog många som först nu förstår vad regeringens nya skolpolitik egentligen handlar om och som med rätta blir oroliga, avslutar Lena Baastad.

2008-01-15 15:37