Uteserveringar


Permanenta uteserveringar i Österåkers kommun

Den 1 juni 2005 är en historisk dag för alla som gillar att gå på krogen och ta sig en cigarrett före, under, eller efter maten. Den 1 juni blir det förbjudet att röka på krogen inomhus, för att värna om restaurangpersonalen hälsa. Rökförbudet gäller alla serveringar inomhus som drivs som näringsverksamhet och som erbjuder mat och dryck till förtäring på stället. Detta gäller både serveringar med och utan alkoholtillstånd. Det enda undantaget gäller utomhusserveringar.
Efter den 1 juni får man bara röka i speciella rökrum utan förtäring samt på uteserveringen. Där för tror jag att vi kommer att få se fler permanenta uteserveringar som är öppna året runt i centrala Åkersberga och runt om i Österåkers kommun.
De regler som gäller här är att en uteservering inte ska omges av tak eller väggar. Dock kan uteserveringar ha olika avbalkningar och vind- och regnskydd och ändå betraktas som uteservering. I gränsfall får en bedömning göras i varje enskilt fall. Kommunen kan ge råd vid osäkerhet.
Österåker med sin centralort Åkersberga kommer säkerligen att få en mera levande stadsbild framöver, med inplastade uteserveringar under vinterhalvåret.

Kommunen bör därför i samarbete med kommunens enhet som hanterar kommunens alkohol- och utskänkningstillstånd samt miljö- och hälsa, och polisen se över hur permanenta uteserveringar förändrar gatubilden i Österåkers kommun

Regler och riktlinjer för att få inneha permanent uteservering bör ses över under hösten 2005.

Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar

 
Att 
en översyn om regler och riktlinjer för permanenta uteserveringar ses om omgående
 

För Socialdemokraterna i Österåker

Jermu Larsson Suikkari


 

Sidan uppdaterades senast: 2007-05-15 14:45