Månadsbrev juni 2007

 

ÖSTERÅKERS SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN
Ordförandebrev Juni 2007

Hej kamrater!

Vi har nu hunnit med ytterligare ett styrelsemöte 30 maj och här kommer lite information från oss vilka beslut vi fattade. Vi beslöt att detta år satsa inlaga i Kanalen under 8 tillfällen under året med Rospiggen, vilket dessutom numer når alla hushåll via Posten distribution.
S-kvinnors ordförande Marie Ende är from nu adjungerad till styrelsen och vi hälsar henne välkommen under juni-mötet som vi har innan sommaruppehållet.

I mitten av maj fick vi frågan från distriktet att nominera personer till arbetsgrupper som startar efter sommaren med syfte att utreda frågeställningar som ställts för utvecklingen av Stockholms läns politik. Deadline för detta var 1 juni och vi sände in 7 st.namn från arbetarekommun som styrelsen enades om. Mer info kommer på medlemsmötet om detta.
Aktiviteter sen senast som har genomförts är Drogkampen där vi ställde upp med 6 personer och tipsfrågor om fakta kring kommunen. Ca 20 st. Sjätteklassare deltog och det var ett spännande möte mellan ung och gammal där vi visade upp vårt parti och delade ut lite Sosse godis och ballonger till ungdomarna efter att de kämpat sig igenom våra frågor.

Det andra vi har deltagit och bjudit in till var ”Ett Sverige för oss alla” den 5 juni i folkets hus och detta var en mycket uppskattad aktivitetet med sång och dans från olika kulturer. Ca 50 personer var samlade och jag är övertygad att vi kommer att göra detta till en tradition.

Om ni minns från Årsmötet enades vi om att styrelsen skulle tillsätta en strategigrupp för ”oppositionsarbete för valvinst 2010”. Undertecknad fick i uppdrag av styrelsen att leda denna grupp och sätta samman gruppen och den kommer att bestå av 5 personer och till denna grupp skall personer adjungeras beroende på sakområde vi bearbetar, men ni som är gruppledare, ordförande i sidoorganisation och andra personer med speciell kompetens kan räkna med att bli tillfrågade att delta vid olika tillfällen. Allt efter behov vid rätt tillfälle och detta för att arbetet skall ske så brett och effektivt som möjligt. Som jag ibland brukar säga, full fart framåt.

Gällande Närradion kommer vi vilja ha in namn på intresserade som kan tänka sig att driva den, vi har sändningstid på lördagar och ni som är intresserade kan svara direkt till mig via e-mail eller ringa till expeditionen 17.30-19.00 onsdagar.

Som ny ordförande har jag försökt att fånga in lite inputs från er jag möter då och då, lyssnar in vilka frågor som är viktiga och framförallt vad vi medlemmar gör för att ställa upp i frivilliga insatser. En sak är säker, vi behöver ha ett forum där vi på förhand berättar om kommande aktiviteter och där du som medlem skulle kunna välja bland de aktiviteter du vill delta i och former för detta skall vi återkomma till. Ingen är starkare än den svagaste länken och en av de saker som valanalysen visade var att alla inte blev tillfrågade, mot detta skall vi råda bot och bättring.
Den 26 augusti kommer vi delta på Kanalens dag och för er som kan tänka er att ställa upp som funktionär, hör av er till Gertrud Hillgren, vår studieledare.

Har också hunnit med ett studiebesök hos våra grannar i Värmdö arbetarekommun där jag träffade ordförande och oppositionsrådet. De har vart i koalition med mitten partierna fram till 2006 och suttit i majoritet. För mig var det en givande stund där jag försökte ta reda på vad deras framgångsfaktorer bestod av och ifall vi kan se paralleller mellan våra organisationer, historia och idéer. Jag är övertygad om att vi skulle behöva samarbeta över geografiska gränserna mer i framtiden och Värmdö har en demografi som är lik vår, dessutom svårt att få majoritet på egen kraft, vilket kräver taktik, ett hårt arbete i valrörelser.

Det konkreta jag tog med mig var deras systematiska samarbete med föreningar, företag och organisationer. Detta ger en folklig förankring och grundar för röster i valen, lite av vad Björn brukar säga att sossar som pratar med sossar ger inga nya röster och därför behöver vi nå våra medborgare i deras vardag. Detta kanske är hårt självkritiskt men för att vinna val 2010 så måste vi se till att finna vår väg till medborgarnas hjärta i denna blåa kommun. Vi måste ta fajten för vår politik och bestämma oss för att sticka ut i mängden av partier så att vi inte ses som ett samarbetsparti till Moderater, vilket Roslags partiet vill få medborgarna att tro.


Nu är det dags att vi tar bladet från munnen och bedriver en kritiskt granskande oppositions roll i nämnder, styrelser och på gatan, där vi har det senaste exemplet när vi presenterade för Föräldraföreningarna vad vi vill med förskola och dessutom bjuda in oss själva till träff och låta majoriteten göra bort sig, vilket jag hört att de gjorde i maj när de träffade dem.


Hoppas att detta inspirerar alla politiskt valda till kamp om röster i sin nämnd bland mitten och stöd partierna och se till att visa på skillnaden mellan rött och blått genom att visa på alternativa förslag. Vi är ett stort och öppet parti med folkets röst när det gäller och det har hela 1900-talet visat, låt oss nu kavla upp ärmarna och vara med, för som jag brukar säga:

Alla skall med, snart vet vi vart!

I mitt nästa månadsbrev i början på Augusti, för nu tar vi snart en välbehövlig ledighet så skall jag berätta mer om kommande rådslag kring jobb, välfärd, utrikespolitik och klimat/miljö, där vi aktivt bör delta under våra kommande höst möten och bidra med våra idéer från Österåker.
 
Välkomna till medlemsmöte 16 juni kl. 14.00-16.00 i folkets hus!


Ordförande Arbetarekommun Österåker
Tony Svedenfjord


Nya hemsidan:   www.socialdemokraterna.se/osteraker

 

 

Sidan uppdaterades senast: 2007-06-13 09:31