Hushållsnära tjänster

 

SCB har nu publicerat statistiken över det som Alliansen så fint vill kalla ”hushållsnära tjänster”.  Statistiken är inte på något sätt överraskande men visar tydligt på hur Alliansens fördelningspolitik ser ut. Man uttalade att ”hushållsnära tjänster” skulle ge vanliga arbetande småbarnsföräldrar mer tid för sina barn när de kan köpa billiga tjänster. Hur blev då resultatet? Vilka gjorde avdrag värda närmare en halv miljard kronor?

Bara 6 promille av den halva av befolkningen som tjänar minst gjorde avdrag. Bland de fem procent av befolkningen som tjänar mest, hade hela 7% avdrag.

I rika Danderyd gjorde 6,6% av befolkningen avdrag. I Filipstad, Storuman och Åsele hade endast en promille avdrag.

För Södermanlands del visar den kommun med förhållandevis högsta inkomsterna, Trosa kommun, avdrag hos 1,66% av befolkningen medans arbetarekommunen Oxelösund visar upp 0,47% på motsvarande siffra.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Det är knappast den genomsnittliga barnfamiljen som fått mindre att göra i Svenssonhemmet. Sammantaget har avdraget fått exakt samma genomslagskraft som den övriga politiken som Alliansen för. Vi talar om en reform som kostar närmare en halv miljard. Denna halva miljard går nästan oavkortat till höginkomsttagare.

Kostnaden för hushållsnära tjänster ligger från 300kr/timme och uppåt. Efter skattereduktion blir det runt 150kr/timme vilket trots alla jobbskatteavdrag innebär att man själv behöver tjäna runt 200kr/timme för att det ska löna sig. Har man inte 35 000kr i månadslön, tjänar man på att ta en dag ledigt utan lön och städa efter sig själv.

Låginkomsttagare har helt enkelt inte råd att betala någon för att städa. Men det är låginkomsttagaren som städar den rikes skit, på egen bekostnad skulle man kunna säga. Den halva miljarden i skattereduktion som skulle kunnat användas till vettigare saker går med få undantag direkt ner i fickorna bland Danderyds miljonärer. 

Analysgruppen genom Mattias Pettersson

Sidan uppdaterades senast: 2010-05-31 22:36