Alla har egen försörjning och deltar i samhällslivet

Kompetensnämnden i maj 2007

”Kompetensnämndens uppgift är att erbjuda vuxenutbildning, arbeta med integration och mångfald samt erbjuda vägledning till personer som vill vidareutveckla sig eller växla karriär”.

Alla har egen försörjning och deltar i samhällslivet.
Ovanstående mening beskriver Kompetensnämndens vision. Jag gillar den. Inte för att jag tror att den kommer bli verklighet. I alla fall inte med en borgerlig ledning vid rodret och med de påverkansmöjligheter som Kompetensnämnden ensamt har. Därtill är frågan alldeles för stor och nämndens budget på tok för liten. Men jag gillar den för att den är kaxig och utmanande. Den uttrycker en vilja att vi skall underlätta för alla att ha en egen försörjning och att det inte räcker med att sitta hemma i soffan och titta på utan att vi faktiskt också skall delta. För mig som socialdemokrat är detta viktigt. Det handlar om - av var och en efter dennes förmåga och åt var och en efter dennes behov. Således både ansvar och omtanke.

På nämndens oktoberbord ligger budget 2008. Som vanligt är det frånvarandet som är mest intressant. Årets budgetförslag skulle kunna döpas till ”Mysteriet med den försvunna integrationsstrategen.”. Vi hade en gång en sådan, en strateg. När hon försvann till andra spännande arbeten gjordes ansträngningar för att finna en ny. Flera kände sig hugade men ingen blevo utvald. Slutligen stod vi där med en tom plats och inga sökande kvar. Den tomma stolen lockar till många frågor. Har den borgerliga ledningen varit för kräsna eller finns det inte några bra kandidater? Kan det vara så att Solna inte har någon dragningskraft eller är ämnet inte särskilt lockande?

Jag kan ju själv ha funderingar kring nämndens arbete med integrationsfrågorna. Nämnden har fått uppdraget att följa (och driva på?) övriga nämnders integrationsarbete. Ett lovvärt försök gjordes för några år sedan och en lista på aktiviteter som sades främja integrationen togs fram. Sedan dess har ingen uppföljning redovisats.

Jag tror jag skall fråga om detta och även trycka på om den mystiska integrationsstrategtjänsten vid kommande nämndsammanträde. Återkommer med besked vid nästa månadsrapport

Sidan uppdaterades senast: 2007-10-11 22:34