Janette bemöter Maria Plass (M)

Jag läser Maria Plass insändare. Inte ett ord om den sanslöst höga ungdomsarbetslösheten, inte eller att 120 000 unga går ur gymnasiet utan fullständiga betyg.

Sedan kommer den vanliga dängan - bidragsspöket.

Men hur går det ihop när M nu i sex års tid haft makten i Sverige. Var finns de lyckade satsningarna på att bekämpa ungdomsarbetslöshet och utanförskap?

Trots en rad av olika stöd till arbetsgivare, som Maria Plass själv räknar upp, har inte ungdomsarbetslösheten minskat. Då måste man fråga sig om man gjort fel analys och gjort fel eller otillräckliga insatser.

Bara den sänkta arbetsgivaravgiften innebär att varje jobb kostar 2,5 miljoner årligen. Kan jämföras med att varje lärare kostar 0,5 miljoner varje år.
Merparten av de 5 miljarder den sänkta restaurangmomsen kostar går inte heller till nya jobb. Riksdagens utredningstjänst beräknar att den sannolika sysselsättningseffekten motsvarar ca en miljon kr/nytt jobb. Var går vinsten då?  Det är ju ändå våra skattepengar.

Sverige har en ungdomsarbetslöshet som ligger över snittet för EU men vart femte rekryteringsförsök misslyckas på grund av att företagen inte hittar den kompetens de behöver.


S föreslår nu ett individuellt utformat utbildningskontrakt för unga upp till 25 år, som inte har tagit gymnasieexamen. Kostnaden för årsplatserna beräknas till 2 miljarder kronor. Utbildningskontraktet innehåller en garanterad utbildning, i bland i kombination med praktik eller jobb. Ungdomar behöver utbildning som efterfrågas och inte sänkta löner!
En trött regering är vad det är.

 

Janette Olsson

Socialdemokrat

Sidan uppdaterades senast: 2012-05-11 21:40