Lite allmänna funderingar kring M:s kampanj ”Vi älskar människor”

Janette Olsson skriver en insändare om sina funderingar kring Moderaternas nya kampanj "Vi älskar människor". Hur tänkte PR-byrån när man kläckte detta fantastiska statement? Är det möjligen så att allmänheten gått omkring och funderat på om Moderaterna möjligen är människofientliga och detta måste rättas till?

 

Ser M:s nya kampanj och läser sedan nyheter på nätet.

Läser följande: 120 000 av de arbetslösa står utanför a-kassan, alltså två av tre arbetslösa får ingen arbetslöshetsersättning alls.  I början av 2006 hade 70 procent av alla arbetslösa ersättning från arbetslöshetsförsäkringen men året efter genomförde regeringen flera stora förändringar däri. Bland annat höjdes avgifterna kraftigt. Under loppet av två år lämnade en halv miljon människor a-kassan. I regel fick de som tjänade minst betala mest i den nya a-kassan. Det är svårare nu att få ihop ett arbetsvillkor därför är det färre som får ersättning och resultatet blir att man är hänvisad till försörjningsstöd om man inte har tillgångar själv. Men de som ramlar ut ur försäkringssystemet och inte är helt fattiga måste bli detta innan någon ersättning över huvud taget blir aktuell från försörjningsstödet. Man kan ju även med ganska begränsad fantasi tänka att de barn som finns i familjer med försörjningsstöd hamnar under fattigdomsstrecket. 

I Stenungsund har vi haft en 10 % ökning av försörjningsstödet förra året. Att invånare i kommunen måste söka denna hjälp beror också på en annan förändring det människoälskande partiet gjort nämligen i sjukförsäkringsreglerna. Människor blir idag utförsäkrade - och många vittnar om att man faktiskt fortfarande är sjuk och har svårt att mäta sig på arbetsmarknaden. Fler och fler av de som söker försörjningsstöd i kommunen är personer som inte har någon a-kassa (ofta har de inte betalt för att det varit för dyrt) samt personer som ramlat ur sjukförsäkringen och är "fattiga” alltså utan egna tillgångar.

Under julen kom det också uppgifter från Kronofogdemyndigheten om att det är fler personer än någonsin som har fått kravbrev från Kronofogden. De nya grupper som hamnar hos Kronofogden är utförsäkrade eller arbetslösa. Läser jag.

Och hur var det med den orättvisa pensionärsskatten?

I Sverige idag är trenden att fattiga blir fattigare och rika blir rikare. Återigen tänker jag på M:s kampanj. Vilken tur att de faktiskt går ut och vill övertyga om att de älskar människor - för man kan ju börja tvivla!

Min slutsats är nog snarare att M bedriver en politik som ökar klyftorna i samhället där den sjuke och arbetslösa får betala ett oerhört högt pris. Hoppas inte den nya kampanjen var dyr för den känns nästan cynisk!

Janette Olsson, socialdemokrat

Sidan uppdaterades senast: 2012-02-28 22:25