Thomas Östros talade om att investera i Sveriges framtid

- Kring förskolan står en politisk strid som kommer att bli allt tydligare. Mellan oss socialdemokrater som vill investera i förskolan, och en borgerlighet som vill underminera förskolan. Först med ett vårdnadsbidrag, som bara här i Stockholms stad kostar 140 miljoner kronor. Nu går regeringen vidare med barnomsorgspeng för att skapa egna barnomsorgslösningar. Det betyder att barnen istället för den pedagogiska förskolan ska få barnpassning.

- Vi socialdemokrater vill investera i mer personal i förskolan. Vi vill investera för att utbilda fler förskolelärare. Satsa på ökad kvalitet och ökad kvalitetskontroll. Och vi vill öka tillgången på barnomsorg på kvällar, helger och nätter. Vi tar strid för den svenska förskolan.

Det sade socialdemokraternas ekonomiske talesperson Thomas Östros när han Första Maj-talade i Stockholm.

- Priset för borgerlighetens utbildningsfientliga politik riskerar att bli mycket högt. Antalet platser i högskolan har skurits ner kraftigt, samtidigt som ungdomsgrupperna nu är rekordstora. Konsekvensen är att dagens ungdomar riskerar att bli den första gruppen i svensk modern historia med lägre utbildning är generationen innan.

Thomas Östros tog också upp den borgerliga regeringens ideologiska utförsäljningar av statliga företag.

- Nu reser Mats Odell runt i världen och säljer svenska företag för glatta livet. Vilket argument har då Odell för sina försäljningar? Jo, argumentet är att staten inte ska äga företag. Det är fult att staten äger. Men vilka säljer han till? Jo, till norska staten, franska staten, danska staten, staten i Qatar och staten i Dubai. Varför är det bara svenska staten som inte får äga företag?

 

2008-05-05 10:31