Strandskydd är inte bostadspolitik

Från många olika håll kommer vindar som viskar samma sak. Det är akut brist på bostäder i Sverige i dag. Svenska Dagbladet beskriver det som att svenska bostadsköpare ”slåss om bostäderna”.

Internetsajten Hemnet har högtrafik, dock är det en övervikt bostadsköpare än bostadssäljare som huserar på deras hemsida. Det är fler som vill köpa än de som vill sälja, det ger signaler om att det inte finns bostäder för att täcka behovet i Sverige. Boverket signalerar att bristen på bostäder ökar och de som har svårast att få tag i boende är unga personer, pensionärer och medelålders par som önskar flytta till något mindre.

Bostadsbristens Sverige handlar inte om siffror. Varje siffra är ett ansikte som alla har problem att få tag på ett passande boende.
Att bostadsbyggandet i Sverige har stått i stort sett still under det borgerliga styret är ingen nyhet. Alliansen försöker nu släta över de senaste åtta årens stillastående byggnationer och hävdar att anledningen till bostadsbristen är att det finns en massa regelverk som drar ut på byggnadsprocessen.

De tycker att reglerna kring strandskyddet är ett stort hinder för bostadsbyggandet (!), att man ska ändra i kulturmiljökraven (!) och i reglerna för arkeologiska undersökningar (!) så det ska underlätta byggnadsprocessen. Låt oss hämta andan och låta pulsen gå ner. Ja, det är helt seriös politik det handlar om (går att läsa om i Alliansens ”Sverigebygget”) men för det ska vi inte förminska deras försök till seriösa insatser, tanken var ju god.

Västerbottensnytt rapporterade i går morse om den akuta bostadsbristen i Umeå kommun och om hur kommunens akutrumsförmedling i skrivande stund har 700 personer listade. Var ska de ta vägen? De blir slussade till campingar, vandrarhem och några har till och med blivit förpassade ner till Örnsköldsvik, tio mil från Umeå.

Den här typen av bostadsbrist är ett allvarligt samhällsproblem ur så många aspekter. Det skapar en ekonomisk segregation mellan de som har ett ekonomiskt kapital att ta av och de som inte har det.

Ett ökande av byggandet av hyresrätter kommer inte hända med sittande regering. För när Reinfeldt säger ”bostadsbygge” menar han inte ett nytt miljonprogram utan han menar i stället strandnära bostadsrätter i attraktiva områden. Regeringen har inga bostadspolitiska ambitioner, då bostadspolitiken liksom resten av den borgerliga politiken ger marknaden uppdrag att hushålla svenska folket med bostäder.

För de 700 studenterna som desperat letar boende i Umeå är Reinfeldts bostadsplan ett skämt. Kanske tycker man det är en helt okej lösning att köpa sitt första boende för en miljon, kanske tycker man det inte.
Kontentan av historien är att det fortfarande är 700 studenter som är akut bostadslösa i Umeå. Det är 700 personer som marknaden är totalt ointresserade av för dessa studenter är inte en köpstark grupp av strandnära bostadsrätter. Av dessa personer kommer några att få hjälp av sina föräldrar, kanske skrapar de ihop de sparpengar som finns för kontantinsatsen, kanske belånar de sitt eget hus (om de har ett). Peppar peppar, ta i trä att bostadsbubblan inte spricker.

Just nu är det alldeles för många unga vuxna som får sitt öde förbestämt på grund av sina föräldrar. Har du föräldrar som lyckats bygga upp ett ekonomiskt kapital som möjliggör ett bostadsköp har du lyckan att kunna slappna av och gå på inskrivningen av första högskolekursen.
Har du haft otur i valet av föräldrar är risken stor att du tvingas hoppa av utbildningen och flytta hem igen på grund av hemlöshet, och cirkeln är sluten.

Du som ingen utbildad förälder har skall heller ingen utbildad förälder bli, är det borgerliga mantrat.

En egen bostad är en grundläggande välfärdsfråga. Ska Sverige fortsätta vara ett välfärdsland måste ”marknaden” ge tusan i att vara den grundläggande faktorn i byggandets vara eller icke- vara.

Det är dags att från statligt håll subventionera byggandet av hyresrätter och att politiker som besitter kunskap i frågan får ta över ansvaret. Med alliansen i regeringsställning vet vi att den enda åtgärd som kommer genomföras är en mer liberal strandsskyddspolitik. Glöm inte att även måsar, liksom vi, vill ha sitt boende i fred.

Linda Westerling
2014-08-22 

Sidan uppdaterades senast: 2014-08-22 17:06