Vilja barns bästa inte överförmynderi

Folkhälsomyndigheten gick för någon dag sen ut med en rapport de även skickat vidare till regeringen med ett förslag om att införa rökförbud på offentliga platser.
De kallar rapporten: Utredning om framtida rökfria miljöer på allmänna platser, – i synnerhet där barn vistas. Kontentan är att på platser där barn ofta vistas, som busshållplatser, tågperronger, lekplatser med mera ska vara rökfria områden, på samma vis som skolan är en rökfri miljö och att rökning inomhus numer är tabu i Sverige och många, många andra länder.

Världshälsoorganisationen, WHO har lyft problematiken med passiv rökning hos barn, något som har gått vidare till att inkludera medlemsländerna i EU. Genom dessa ramdirektiv uppmuntras länder att minska barn och ungas exponering av tobaksrök.
2012 fick svenska Folkhälsomyndigheten i uppdrag att analysera hur man skulle kunna utforma det svenska samhället kring att minimera riskerna för barn och unga att komma i kontakt med tobaksrök och då rökning inomhus redan är förbjudet fokuserade man på att göra allmänna utrymmen rökfria.
En lösning på detta är enligt folkhälsomyndigheten att införa ett förbud, i stil med förbudet mot att röka inomhus, att även förbjuda rökning på offentliga platser. Opinionsundersökningsföretaget SKOP gjorde en undersökning i frågan, där deltagarna fick ta ställning kring ifall man skulle införa ett förbud mot rökning i offentliga miljöer, men även undersöktes det hur ofta och i vilken mängd man utsattes för passiv, ofrivillig rökning utomhus.

En majoritet av de tillfrågade var positiva till att införa ett förbud, då det var många som uppgav att det var ofta de exponerades för cigarettrök i entréer, kollektivtrafiken och på uteserveringar. Även på lekplatser, badstränder och i parker var det ofta de tillfrågade blev exponerade för rök, och många med barn upplevde att det var svårt att förhindra att barnen andades in rök på offentliga platser.
Fokus är tydligt, de hälsofarliga aspekterna i frågan väger tungt in och man vill så gott man kan hindra att barn och unga ska drabbas av de.
I torsdagens Gomorron Sverige i SVT var Somar Al Naher, ledarskribent på Aftonbladet och Mattias Svensson, redaktör på Neo, inbjudna för att diskutera förslaget på ett förbud. Sommar var för förbudet och Mattias var emot. Det i sig är inte speciellt uppseendeväckande då Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk och Neo är en liberal tidskrift.
Det som jag skulle vilja uppmärksamma är dock den liberala argumentationen som Mattias Svensson nu blir ansikte utåt för. Jag kommer därför att lyfta några citat från debatten.

Det första är: ”Jag ogillar förmynderi generellt när man inskränker hur vuxna människor ska leva och så där” säger Mattias.
Han tror inte att det är barns rättighet att slippa passiv rökning som ligger som grund för förslaget utan att: ”Det kliar i förbudsnerven hos skatteavlönade byråkrater”. Han tycker att det får räcka som det är i dag, att det är förbjudet att röka inomhus, men att man utomhus ska få göra som man vill. Han fortsätter därför sitt tidigare citat med att: ”Dom (de skatteavlönade byråkraterna reds. Anm.) kan liksom inte låta bli och låta det vara bra, utan det blev för roligt helt enkelt (att införa förbud, reds anm.).”
Somar al Naher menar att det inte är en fråga om överförmynderi att införa det förbudet, utan att det är en majoritet av befolkningen som är positiva till det och att ett förbud skulle fungera som en gemensam plattform att ta avstamp ifrån.
På det svarar Mattias: ”Bara för att en majoritet tycker något är det ju inte okej att lägga sig i hur minoriteten lever, det måste ju finnas ett minoritetsskydd också, det är ju grundläggande i varje demokrati”. Somar reagerar på Mattias uttalande, då minoritetsskyddet i demokratier handlar om att etniska, religiösa, funktionsnedsatta eller sexuella minoriteter, alltså grupper som på grund av förtryckande strukturer konstant tvingas försvara sin egen existens, ska få tolkningsföreträde.

Mattias svarar med: ”Fast varför inte? Dom ÄR ju en minoritet?”.
Jag plockar fram skämskudden, vi ses i morgon.

Linda Westerlind
2014-10-17

Sidan uppdaterades senast: 2014-10-17 12:56