Moderaternas enda recept

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) hade ett styvt jobb att förklara och försvara omtaget i skattefrågan när han intervjuades i SVT:s Agenda på söndagskvällen. Det gick väl så där kan man säga.

Men det dominerande budskapet kan man väl konstatera är något som skulle kunna kallas högerkeynsianism. I korthet menar Reinfeldt att den svenska ekonomin är på väg upp och att det därmed är dags att spara i ladorna för att ha något att spendera under sämre tider.

I teorin är det inte felaktigt. Man kan visserligen ifrågasätta hur effektivt det har varit att stimulera ekonomin med skattesänkningar snarare än genom investeringar i infrastruktur, bostäder och utbildning.

Det har inte varit särskilt effektivt när det gäller jobbskapande åtminstone. Där har siffrorna pekat åt fel håll med högre arbetslöshet och lägre sysselsättningsgrad.

Men åtminstone i teorin håller alltså argumentet.

Det problematiska med argumentationen är att den Moderatstyrda Alliansen tog över under en period av relativt god tillväxt – arbetslösheten sjönk stadigt under perioden maj 2005 till april 2008. Det borde alltså varit ett läge då man enligt Reinfeldts argumentation sparade i ladorna och byggde skyddsvallar för att ha om den ekonomiska konjunkturen blev sämre.
Ändå sänktes skatten med över 40 miljarder under åren innan den globala finanskrisen slog till. Från maj 2008 – för övrigt ungefär den tidpunkt då finansminister Anders Borg (M) menade att den moderata politiken skulle få effekt – har arbetslösheten ökat successivt under hela perioden Moderaterna har styrt landet. Under den perioden har man fortsatt med att sänka skatten med ungefär 90 miljarder kronor till.

I den moderata ekonomihandboken är skattesänkningar alltid lösningen, i uppgång så väl som nedgång.
De enda gångerna de nya Moderaterna inte vill tala om skattesänkningar är när det närmar sig val. Eftersom svenskarna inte är så förtjusta i att man finansierar skattesänkningar med försämringar i välfärden.

Det moderata omslaget i skattefrågan blir extra komiskt när man kan läsa om de motioner som den Moderatstyrda alliansen lämnat in till riksdagens skatteutskott och som skulle behandlas dagen efter det att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg meddelat att det inte skulle bli fler skattesänkningar de närmaste åren:

Avdrag för golf, ridning, segling och utförsåkning. Avdrag för konstinköp. Avdrag för familjens friskvård. RATT-avdrag för körkortskostnader. Avdrag för manuell skörd från midsommar till 30/9. RIT-avdrag för IT-tjänster. Avdrag för fönsterrenovering. ROT-avdrag för hela tomten. Natur-ROT – avdrag för röjning i skog etc. Läx-rut även för högskolestuderande. REP-rut för reparationer i hushållet. ROST-avdrag för att reparera bilar. Reseavdrag till barnomsorgen. Avskaffa värnskatten. Sänk inkomstskatten. Motion-för-äldre-avdrag.

Under tiden ställer riksdagens arbetsmarknadsutskott in sammanträden för att den Moderatstyrda alliansen inte anser att det finns några ärenden som behövs behandlas. Detta trots att antalet arbetslösa har ökat med med nästan 150 000 personer på mindre än sex år.

Nej, Reinfeldts argumentation håller inte mot verkligheten. Liksom talet om Moderaterna som ett arbetarparti är det en rökridå.
För bara några månader sedan tog de strid i riksdagen för att sänka skatten för höginkomsttagare. I förra veckan skulle alltså riksdagens skatteutskott ta ställning till borgerliga motioner om avdrag för golf, ridning, segling, utförsåkning och konstinköp.
Med 436 400 svenskar arbetslösa i januari kan man konstatera att den moderata regimen har varit ett kolossalt misslyckande. Det kan inga omtag ändra på.

Fredrik Jansson
2014-02-25

Sidan uppdaterades senast: 2014-02-25 08:59