Moderaternas senaste floskel

Arbetskraften lyfter Sverige. Orden lös i neon bakom moderatledaren Fredrik Reinfeldt där han stod på Svenska Mässan i Göteborg för att elda på några tusen av sina partivänner inför det supervalår som kommer avgöra om hans nymoderata projekt lever vidare.

Så länge en moderatledare levererar resultat sitter han säkert och kan styra skutan efter eget huvud. Men när nederlaget kommer har de interna motståndarna redan slipat knivarna. Och det är långt ifrån alla i partiet som är nöjda med att gamla kärnfrågor som mer resurser till försvaret och slopad värnskatt har gömts undan av Reinfeldts partiledning.

Nästan alla av de som ingick i det nymoderata projektets inre kärna är borta nu.
Ulrica Schenström, partiets presschef och efter valet 2006 Reinfeldts statssekreterare avgick redan hösten 2007 efter att det avslöjats att hon suttit på krogen berusad samtidigt som hon hade jour i regeringens krisberedskap.
Sven Otto Littorin, partisekreterare och efter valet 2006 arbetsmarknadsminister, följde efter sommaren 2010 efter det att han konfronterats med anklagelser om sexköp.
Per Schlingmann, hann med att vara Moderaternas kommunikationschef, efterträda Littorin som partisekreterare och vara statssekreterare i statsrådsberedningen innan han gjordes till partistrateg och överrock till den nuvarande och mindre framgångsrike partisekreteraren Kent Persson våren 2012. Ett jobb han stannade på i mindre än ett år innan han liksom Schenström och Littorin tog sin tillflykt till den PR-bransch som har blivit de politiska föredettingarnas elefantkyrkogård.
Kvar är förutom Fredrik Reinfeldt endast Anders Borg. Och den numera kortklippte finansministern verkar tillbringa mer och mer tid ute i världen för att positionera sig för den typ av internationella toppjobb som de mer framgångsrika ex-politikerna kan komma i fråga för.

Det var alltså en allt mer ensam fältherre, övergiven av sina skickligaste officerare, som skulle övertyga trupperna om att hålla sina skyttegravsställningar och kanske till och med avancera över det minerade politiska slagfältet.
Men det var inte mycket till ammunition han gav dem där han stod inför det senaste och kanske tommaste av nymoderata slagord. För arbetskraft är bara en beteckning på de vuxna människor som är arbetsföra i åldern 16-74 år. Inget annat. Det säger ingenting om huruvida de arbetar eller är arbetslösa.
Arbetskraften har ökat med 350 000 människor för att vi har blivit fler svenskar som är i åldern 16-74 år. Det är knappast något som Moderaterna kan ta åt sig äran för.
Och när Reinfeldt talar om 250 000 nya jobb under den moderatstyrda Alliansen så glömmer han att nämna att det också innebär att antalet arbetslösa har ökat med ungefär 100 000 personer.

Det innebär i sin tur att arbetslösheten bland de som tillkommit i arbetskraften är nästan 29 procent. Totalt är 433 000 arbetslösa i Sverige, varav 130 000 dessutom är långtidsarbetslösa.
Arbetslösheten är högre i absoluta tal och som andel av arbetskraften. Fler är långtidsarbetslösa i absoluta tal och som andel av arbetskraften. Fler ungdomar är arbetslösa i absoluta tal och som andel av arbetskraften. Sysselsättningsgraden är lägre som andel av arbetskraften.
Arbetskraften i sig lyfter alltså inte Sverige. Oavsett vad Reinfeldt säger. Den måste nämligen arbeta också. Och det gör den inte i lika stor utsträckning i Moderaternas Sverige som den brukade.

Fredrik Reinfeldt säger också att det är handel med andra har gjort Sverige rikt. Jo, det är ju korrekt att Sverige är ett litet exportberoende land. Men nya siffror från Utrikesdepartementet visar att den svenska varuexporten minskade med sju procent förra året. I kronor är det en minskning med 77 miljarder. Det är också arbetstillfällen och skatteintäkter som försvinner i Moderaternas Sverige.
Mellan 2000 och 2006 ökade den svenska varuexporten med 30 procent. Idag är den på samma nivå som när Fredrik Reinfeldt tillträdde.
Det var kanske inte så konstigt i alla fall att Fredrik Reinfeldt satt på det internationella toppmötet i schweiziska Davos förra året och sa att industrijobben i Sverige är ”basically gone”, i princip borta.

Fredrik Jansson
2014-04-07 

Sidan uppdaterades senast: 2014-04-07 18:22