Överdriv inte SD:s framgångar

När vallokalsundersökningens sju procent för Sverigedemokraterna förvandlades till 9,7 procent när valresultaten tickade in var det lätt att känna uppgivenhet. Är var tionde person jag möter sverigedemokrat? Är det en ostoppbar fascistisk flodvåg vi som vi ser forsa fram?

Men även om siffrorna är allvarliga – det är onekligen så att nästan var tionde väljare valde att rösta på ett nyfascistiskt parti i ett allmänt val i Sverige – så kan det finnas skäl att inte förstärka ekot av stöveltramp mer än vad som är nödvändigt.

För om man tittar på de som faktiskt röstade på Sverigedemokraterna i Europaparlamentsvalet och de som röstade på dem i riksdagsvalet 2010 så inser man snabbt en sak. Det är i princip samma personer som röstade på dem nu som röstade på dem då.

I riksdagsvalet 2010, när Sverigedemokraterna fick 5,7 procent av rösterna röstade 339 610 personer på Sverigedemokraterna. Det motsvarar 4,8 procent av samtliga röstberättigade.
I helgens val till Europaparlamentet fick man alltså 9,7 procent vilket innebär två av Sveriges 20 mandat. Det är givetvis en framgång för partiet. Men det är inte ett uttryck för att mängder av svenskar under de senaste fyra åren har blivit sverigedemokrater.
I Europaparlamentsvalet röstade 345 336 personer på Sverigedemokraterna. Det motsvarar 4,7 procent av de röstberättigade.
Så även om antalet sverigedemokratiska röster ökade på marginalen (knappt 6 000 nya röster är knappast en flodvåg ens i ett europaparlamentsval) så har faktiskt andelen sverigedemokrater i Sverige minskat under de senaste fyra åren.

Man ska inte dra för stora växlar på det här heller. Det är skillnad på ett riksdagsval och ett europaparlamentsval.
Men det går samtidigt inte att bortse från att det stöveltramp vi hör från de som faktiskt röstar på Sverigedemokraterna i allmänna val mer än något annat handlar om på stället marsch än någon taktfast framryckning bland svenska folket.
Så överdriv inte deras framgångar.

Fredrik Jansson
2014-05-27 

Sidan uppdaterades senast: 2014-05-27 06:24