Stöd HBT-kampen i Uganda

I måndags undertecknade Ugandas president Yoweri Museveni en lag som innebär att homosexualitet i den afrikanska republiken är straffbart med upp till livstids fängelse. Även att inte anmäla homosexuella till polisen blir med den nya lagen straffbart.
Redan tidigare har homosexuella handlingar varit förbjudna i lag och kunnat ge livstids fängelse. Men i och med den nya lagen kriminaliseras homosexualitet i sig.

Det finns en utbredd homofobi i det ugandiska samhället, liksom i stora delar av Afrika. Men trots att Museveni hänvisade till traditionella afrikanska värderingar när han undertecknade lagen så går det inte att bortse från den homofoba propaganda som riktats mot Uganda utifrån. Den lagstiftning som redan fanns var exempelvis en rest av det brittiska kolonialstyret.
Men de senaste årens händelser har i stor utsträckning piskats upp av missionärer med kopplingar till den amerikanska kristna högern. Ett tidigare lagförslag – med det otvetydiga namnet Kill the gays bill (Döda bögarna-lagen) – som lades fram för fem år sedan och förespråkade dödsstraff var författat av parlamentarikern David Bahati som också har nära band med organisationer som eftersträvar att upprätta en teokratisk stat. Det är samma lag som Museveni nu skrivit under. Låt vara med en något mildrad straffskala.
Amerikanska evangelikala biståndsorganisationer har också pumpat in stora belopp i landet genom att bygga skolor, och avlöna predikanter som kan sprida det homofoba budskapet

Den homofoba hetsen har parallellt fått stöd från mer eller mindre officiellt håll. Redan för 15 år sedan beordrade president Museveni den ugandiska polisen att slå sönder de organisationer som arbetar för homosexuellas rättigheter i landet.
Ugandiska dagstidningar har med jämna mellanrum publicerat namnlistor över ”misstänkta homosexuella”. Senast i går publicerade den ugandiska tabloiden The Red Pepper 200 namn på framsidan under rubriken ”Avslöjade!”
2011 mördades HBT-aktivisten David Kato efter att en annan tidning hade publicerat en lista med foton och adresser under rubriken ”Häng dem!”

Många ugandiska homosexuella har redan flytt landet för att undkomma det våld och förtryck som alltså redan i dag riktats mot dem från både stat och civilsamhälle. I och med att den nya lagen undertecknats borde det vara en självklarhet att dessa personer ska kunna få asyl i Sverige.
Idag är det dock ingen självklarhet att ugandier får stanna i Sverige med hänvisning till att de på grund av sin sexuella läggning riskerar att mördas i sitt hemland.
Det finns flera fall då asylsökande har skickats tillbaka till Uganda så väl som fall då ugandiska homosexuella som fått avvisningsbeslut har valt att gå under jorden i Sverige för att slippa återvända till en tillvaro där de riskerar livet genom att vara den de är.

Finansminister Anders Borg som anlände till Uganda i tisdags för ett tidigare inplanerat besök inledde vistelsen i landet med ett icke officiellt möte med lokala HBT-aktivister.
Och det är bra att Borg markerar mot den nya lagen. Liksom många andra politiker runt om i världen har gjort.
Men samtidigt har det alltså länge funnits lagar i Uganda som förtryckt homosexuella och det är viktigt att avståndstagandet inte stannar vid tomma ord.
Sveriges bistånd till Uganda uppgår till ungefär 200 miljoner kronor om året. En tredjedel av detta går direkt till statliga institutioner.
Precis som Sverige tidigare styrde bistånd till den sydafrikanska antiapartheidrörelsen måste vi nu rikta biståndet till de krafter i det civila samhället som bekämpar förtrycket av HBT-personer.
Om inte omvärlden nu sätter kraft bakom sina avståndstaganden riskerar vi att få se en utveckling där trakasserier och förföljelser övergår till organiserad och blodiga pogromer med den ugandiska statsmaktens underförstådda stöd.

Fredrik Jansson
2014-02-26

Sidan uppdaterades senast: 2014-02-26 09:25