Mats Rosin: Jag vill se Svetsarn som statsminister

Ålder: 72 (i dag).
Bor: Umeå.
Intressen: Bärplockning och ­biografier.
Ledarskribent: 1970–1985.
Gör i dag: Frilansande skribent.
Min viktigaste val­fråga: Alliansfriheten.
Bäst just nu: Höstprogrammet på Pilgatan.
Sämst just nu: Att Stadsbiblioteket är stängt.

En blek valrörelse; ingen riktig nerv … Kuriöst nog tycks den samtidigt utmynna i en av de mest spännande valnätterna på länge. För att inte tala om vad som väntar sen …

En sak är klar: Politiskt håller vi på att inordna oss i ett europeiskt mönster.
Länge var vi ett undantag. Nu samma splittrade partibild, lika försvagad social­demokrati och lika växande högerpopulism.

Bättre läge att ta över som regerings­bildare i kan man ­önska sig.
Blir det Stefan Löfven? I så fall den förste från facket i detta så länge arbetarstyrda land. Internationellt minns jag just nu bara Danmarks Anker Jörgensen och Brasiliens Lula som också kommit därifrån.
I en tid då politiska broilers brer ut sig är förre svetsaren och Metallbasen faktiskt unik, både sett till bakgrund och sina erfarenheter.

För mig finge han gärna ha en skarpare ideologisk profil, vara mer systemkritisk. Men vad hjälper det att önska sig en ny Olof Palme? Såna socialdemokratiska ledare dyker bara upp med sekler emellan.

Både klasskänslan och ångermanlänningen i mig får mig att vilja se Svetsarn som statsminister. Därtill inger han förtroende. Och jag tror han kan bli en bra regeringschef. Dock behöver han ett stabilare underlag än siffrorna nu ger honom.

Därför behövs det också att fler går och röstar på h­onom.

 

Sidan uppdaterades senast: 2014-09-11 06:40