Så funkar kyrkovalet

15 september är det kyrkoval. Socialdemokraterna arbetar för en öppen folkkyrka med framtidstro. Vi vill att Svenska kyrkan ska sätta människornas behov i centrum och stå upp för allas lika rätt och värde. Här finns allt du behöver veta om kyrkovalet.

Varför ska jag rösta?

Med din röst kan våra förtroendevalda i församlingar, stift och kyrkomöte fortsätta sitt arbete för en öppen folkkyrka.

Socialdemokraterna är en folkrörelse som vill bidra till ett välfärdssamhälle för alla. Svenska kyrkan är en del av detta samhälle. Sedan decennier tillbaka bedriver vårt parti ett engagerat arbete för att stödja utvecklingen av en öppen och demokratisk folkkyrka som är tillgänglig för alla som vill. Socialdemokraterna vill bidra med kunskap, engagemang och framtidstro i Svenska kyrkan.

Vem får rösta?

Alla medlemmar i Svenska kyrkan som är 16 år eller äldre har rösträtt. Svenska kyrkans över 5 miljoner röstberättigade medlemmar har möjligheten att utöva sin demokratiska rätt att välja sina representanter i kyrkofullmäktige på församlingsnivån, stiftsfullmäktige på den regionala nivå och kyrkomötet på den nationella nivån.

Hur och var röstar jag?

Söndagen den 15 september röstar du i din vallokal. Din vallokal samt öppettiderna för denna står på det röstkort som du fått hemskickat i brevlådan. För att rösta behöver du ha med ditt röstkort eller legitimation.

Vad gör jag om jag tappat bort mitt röstkort?

Du kan den 15 september rösta i din vallokal med enbart legitimation.

Vad vill Socialdemokraterna i kyrkovalet?

Socialdemokraternas vision är ett Sverige där vi alla kan leva ett bättre liv och känna frihet. Det präglar också vårt tolvpunktsmanifest inför kyrkovalet 2013. Punkt 11 konkretiseras i en folder.

Socialdemokraterna arbetar för en öppen folkkyrka med framtidstro. Vi vill att Svenska kyrkan ska sätta människornas behov i centrum, stå upp för allas lika rätt och värde, bekämpa de växande klassklyftorna samt bidra till gemenskap och utveckling. 

Det här tycker vi 

Vad vill övriga som ställer upp i kyrkovalet?

Här kan du se vilka övriga nomineringsgrupper som ställer upp i kyrkovalet.

De konservativa försöker göra kyrkporten smalare och trösklarna högre. Här finns de som aktivt upprätthåller kvinnoprästmotstånd och andra strukturer som förhindrar jämlikhet. Här finns även de som bekämpade S-förslag om att samkönade par ska få gifta sig i kyrkan. Men tack vare väljarnas stöd i kyrkovalet 2009 vann vi den striden.

Även främlingsfientliga krafter försöker skaffa sig mer makt i Svenska kyrkan.

Hur fungerar kyrkovalet? 

I kyrkovalet kan du rösta i tre val; kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet. Den som är röstberättigad i Göteborgs kyrkliga samfällighet röstar även till samfällighet, det vill säga i fyra val. Din röst påverkar hur Svenska kyrkan styrs lokalt, regionalt och nationellt.

Vad är kyrkomötet?

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högst beslutande organ och består av 251 ledamöter.

Vad beslutar kyrkomötet om?

Kyrkomötet beslutar i frågor som handlar om kyrkoordningen (Svenska kyrkans regelverk) och andra frågor som har betydelse för hela Svenska kyrkan, till exempel kyrkohandboken och psalmboken. Kyrkomötet kan däremot inte fatta beslut i frågor som är församlingarnas eller stiftens ansvarsområden.

Presskontakt 

Sofie Rudh, pressekreterare, 072-720 41 70. E-post. 

Sidan uppdaterades senast: 2013-08-09 14:07