Hearing Brålanda

Torsdagen 10 maj hade ett flertal föreningar både i Frändefors och Brålanda, inklusiive företagare på orten, inbjudit samtliga politiska partier för att få diskutera tjänstemanna förslagen om 1-9 skolorna i kommunen.
Eftermäle till BUNs beslut, längst ned på denna sida.

Tio minuter efter utsatt tid satte det hela igång med 160 deltagare, inga 250 som annan media redovisat. Men 160 pers. i en ort av Brålandas storlek är bra nog.
Här var både TV, Radio och skrivande media på plats.

Alla politiker var uppradade på scenen ur publiksynpunkt från vänster till höger, kul att se högerpartierna M (Moderaterna) + SD (Sverigedemokraterna), sitta bredvid varandra.

Tydligen anses (ialla fall i Brålanda) VfP (Välfärdspartiet), vara mer höger än FP (Folkpartiet), och KD (Kristdemokraterna), eftersom de satt bredvid högerpartiet moderaterna.
Föreningarna på orten har gjort ett gediget hemarbete om skolorna och vad som sker vid olika scenarios.
Nedläggningar och minskat antal folk som söker sig till landsbygen, som kan generera skattekronor.

Den kanske för kvällen viktigaste frågan, kom dessvärre sist, pengarna, som saknas enligt högerpartierna.
Här borde kanske moderatorn som ledde samtalet mellan politiker och deltagare, tänkt till, för det är alltid kronor och ören som det i sista stund kokar ner till för politiska partier.
Så att här blev det inte mycket sagt förutom att S verkar vara de enda som idag har ett alternativ för att få fram de 25 till 30 miljoner som behövs till de skolor som finns idag om samtliga skall finnas kvar.

Att som VfP höja skatten med 20 dedikerade ören till 1-9 skolorna eller som vänstern med 40 öre, är ingen framkomlig väg.
Här har också regionen lagt en hämsko med sin aviserade skattehöjning.
Vänersborg är också en av de högst beskattade kommunerna i Sverige.

Att som högerkrafterna påstå att man måste centralisera, för att få mer pengar att spendera på tillgång till fler lärare för att förbättra kunskapsnivån för alla och de årligen cirka femtio ungdomar som inte är behöriga till gymnasiet.
Det slagträet i debatten är inget som går hem varken i stugorna på Dal eller hos den politiska majoriteten som önskar behålla samtliga de skolor som är i drift idag.

När det gäller kunskapsnivåer på elever i grundskolan är uppenbarligen högerkrafterna dåligt pålästa, det är inte landsbygdsskolorna som bidrar med elever som inte når kompetens att söka direkt till gymnasiet.

I presentationsrundan som inledde sa bland andra,
Marie Dahlin (S), oppositions-kommunalråd  -jag känner mig trygg med de beslut vi tagit tidigare.
Joakim Sjöling (S) vice ordförande Barn och Ungdomsnämnden (BUN), -vi har fört en politik i åtta år med centern, där är inget förändrat.
Huvudmålet är att se till att alla grundskoleelever är antagningsbara till gymnasiet.

Folkpartiet, (FP) sa att man -vill flytta pengar från landsbygdsskolorna, till att anställa fler lärare.
Kristdemokraterna, (KD) -ett antal barn som inte klarar målen, det måste vi fixa. I övrigt inga besked om hur partiet ställer sig, beslut efter snack i samband med BUN sammanträdet måndag 14 maj.

Välfärdspartiet, (VfP) -landsbygden skall leva, här skall finnas skolor, vi anser det bättre att bussa lärare än elever.

En tanke som flera partier var inne på, förutom högerpartierna där FP protesterade mest högljutt, så att ett leende svepte över flertalet politiker.

Högerpartiet-moderaterna, -långsiktig skolorganisation, viktigt lyssna, våga hitta lösningar.
Vad BUNs ordförande Lena Eckerbom Wendel (M), menade med sitt uttalande, fick ingen i den 160-hövdade skaran veta, ändå hade hon som de andra partierna tre minuter till sitt förfogande i presentationsrundan för att berätta vad M vill med 1-9 skolorna.

Sedan vidtog frågor och svar mellan publik och partierna.

Marie Dahlin, svarade på en direkt fråga från publiken med ett direkt svar, -ingen nedläggning av de skolor som är i drift idag.

Lars-Göran Ljunggren (S), denna dag som åhörare och ortsbo, -jag vill se att Lena Eckerbom Wendel som BUNs ordförande tar ledningen över nämnden, på detta fick han inget svar.

Däremot sa Eckerbom Wendel,  -lokalkostnaderna kommer att öka oavsett om landsbygdsskolorna är kvar eller att vi bygger nytt.
Med detta uttalande följde inget kött på benen, utan det blev ett i raden av utslängda påståenden under kvällen utan att förklara vad hon avsåg.

Nästa fulländade floskel från henne blev, -jag fortsätter lyssna, ända fram till beslutet i BUN.
På vad sa hon aldrig, tågdunket från banvallen bakom Sporthallen eller högerkollegan Anders Forsström, fast troligen mer på sig själv.

Vad hon klart sa, så alla i lokalen hörde: -alla skolor är hotade av nedläggning inte bara landsbygdsskolorna.
Hon kan konsten att uttrycka sig, denna BUNs ordförande.

Här kom faktiskt Orvar Carlsson, (KD) med en bekännelse, -nämnden behöver diskutera frågan, jag har varit vankelmodig inför frågan.

Marie Dahlin försökte, precis som publiken att få FPs representanter att svara på frågan hur de ställer sig, svaret blev att de vill inte ta ställning förrän i samband med sammanträdet med BUN.

Fikapaus med möjlighet till samtal med politiker blev det också

Publiken önskade tala om stora och små skolor, trygghet, trivsel och ledarskap, samt lärares utbildning.
Det var bara S+C+V+VfP som nappade på den kroken.
Dessvärre ganska ytligt, mer att politikerna fick visa att dessa ämnen är viktiga, så här kan man säga att publiken och politikerna inte möttes, tråkigt nog.

På detta svarade Eckerbom Wendel med ett klassiskt Olof Palme uttalande: -"politik är att vilja", i ett tydligt försök att komma tillbaka till sin käpphäst, stora skolor ger bättre lärare och fler som blir antagningsbara till gymnasiet.
Två åsikter hon vädrade, som inte har vetenskaplig grund.

Tack för kaffet, nu försöker högerpartiet som kallar sig moderater sno även detta klassiska Olof Palme uttalande, men kanske mer troligt är att hon inte märkte vad hon hade för ordval.

På detta uttalande av Eckerbom Wendel, hade Marie Dahlin replik, -vad vill du på måndag?, (menandes BUNs sammanträde där beslut om skolorna skall tas), men Marie fick inget besked.

Till slut, fick partierna en minut att berätta vad de vill, här noterar jag Centern, -barn behöver lugn och ro, långsiktighet.
S genom Marie Dahlin: -pengarna finns, 14 miljoner samt ytterligare pengar de överskott för både 2012 och 2013, som kommer.

På måndag inför beslutet kommer Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet, Välfärdspartiet ooch Vänstern att ha gruppmöte.

Vad som efter denna kväll står helt klart är att det finns en rejäl majoritet i BUN för att inte lägga ned några av de idag i drift skolorna.
Ytterligare som det verkar är att KD med sina båda representanter är på väg att svänga bort från folkpartiets och högerns nedläggningsiver, den som lever får se.

Nu gäller det för högerpartiet-moderaterna och folkpartiet att bestämma sig, stå sturskt kvar vid sina åsikter, eller ändra sig under galgen och lyssna till majoriteten,
galgen då symboliserande totalt politiskt nederlag.

Tänkte du på detta, du som var på plats, det var bara FP och Ms representanter som slarvigt kallade alla elever/ungdomar för "ungarna", dåligt språkbruk, rent av nedvärderande anser jag.

Eftermäle till BUNs beslut måndagen 14 maj:

Det KDs representant Orvar Carlsson, själv bosatt på landsbygden sa, läs ovan som är ett direkt citat, fick tydligen inte hans "chef" moderatledarens godkännande utan tvingade honom att rätta in sig i högerledet i omröstningen.

Högerpartierna stod kvar vid sin nedläggningsiver, så nu vet alla vad det gamla högerpartiet som kallar sig moderater, folkpartiet samt kristdemokraterna står, de har verkligen satt ner fötterna i asfalten.

Nu får tjänstemännen kavla upp ärmarna och jobba fram nya och för det uppväxande släktet bättre underlag.
För att ta fram en hållbar strategi på hur den överväldigande majoriteten av politiker vill att framtidens skola skall se ut.