Palmedagen 2014

Palmedagen, 28 februari, arrangerad av Socialdemokraterna i Vänersborg, gick av stapeln sedvanligt på Teatern i Folkets Hus.
Det var relativt välbesökt och en förväntansfull publik fick ta den av både artistframträde och en viktig paneldiskussion om dagens ämne; rätten till kunskap och arbete.

Kvällen inleddes av Nils Dahlgren som framförde en tänkvärd dikt av en judisk koncentrationsfånge från andra världskriget. Den handlar om både rättigheten och skyldigheten att ingripa och motverka orättvisor i Sverige och världen.
Under resten av kvällen återkom de internationella perspektivet flera gånger som en viktig del av vårt arbete; att hjälpa andra länders invånare till samma rättigheter som vi har här.

Paneldiskussionen hölls av Nisse Söderqvist och panelen bestod av riksdagsledamöterna Jytte Guteland, Carina Ohlsson den senare är också S-kvinnors ordförande, bloggaren och författaren (Morfar föddes i en diktatur) Krister Kronlid samt SSU's nyvalde distriktsordförande John Skoglund.
 

Det talades om vikten och rätten till arbete, vikten av att omedelbart skrota spektaklet jobb- och utvecklingsgarantin som inte befriar människor utan låser ute dem från att kunna bidra i samhället. Man berörde Reinfeldts floskler om att vi har för få låglönearbete i Sverige och talade istället om vikten av att ånyo inbjuda människor i samhällsbygget genom att använda medlen till att istället öka upphandlingen av reguljära arbeten.

Man berörde den i praktiken avskaffade möjligheten till vuxenstudier, både att förstärka sin befintliga yrkeskompeten, men också att kunna välja om i vuxenlivet, att kunna välja ett nytt yrke. Viktiga samhälleliga funktioner då stora arbetsplatser stängs för gott, såsom Saab i Trollhättan.

Underhållningen stod som seden påbjöd Helena Olsson för som framförde sånger med egen text samt en text av sin dotter. Hennes översättning av P!NK's "Mr President", var mycket bra!
 

Ingen Palmedag utan Kenneth Persson. Den store fightern med den vassa pennan raljerade träffsäkert över högerns politiska debacle, som säkerligen fått en och annan att skratta hela vägen till banken men lämnat ett folk ännu mer skuldsatt för att kunna sänka skatten för dom som redan har. Mycket riktigt, Kenneth, man har ersatt utbildning med inbillning.

Inför nästa års Palme-dag är planen att ordna ett heldagsarrangemang och avslutningsvis att ta med sig mot de snabbt analkande valen är att om vi vinner, ska vi försöka motverka vår benägenhet att iklädda oss förvaltarrollen, utan istället fortsätta att bedriva radikal idépolitik värdig socialdemokratin och Olof Palme.

Stefan Andersson