Roddaregatan

Din bästa utsikt, utveckling av hyresrätter

En stark socialdemokratisk tro på hyresrätten har manifesterats i projektet på Roddaregatan.

Där två nya våningar och helrenovering av stammar, kök och badrum, samt anpassat för funktionshindrade med bl a hiss i det första huset är nu inflyttningsklart.

Jag träffade Sigyn Lindbom som är vice ordförande i Vänersborgsbostäder, för att få veta om hur projektet kommit till och utvecklats.

Först några ord om vår partikamrat

Sigyn kom in i partiet 2001, i samband med en studiecirkel, men som hon säger, jag har alltid varit socialdemokrat ändra från ungdomen i Göta.

Något du kanske inte vet om Sigyn och hennes familj är att de bodde i ett hus alldeles i närheten av de som rasade ner i älven, bl a den stora pappersfabriken den 7 juni 1957 i det s k Götaraset. Se inslag i SVT Play: klicka här.  

I studiecirkeln deltog ett mycket välkänt namn för oss i Vänersborg, Sven G Johansson och hans "långa" öron hörde om Sigyns engagemang och på den vägen är det.
Även uppdrag som ledamot av kommunfullmäktige och ersättare i Miljö och hälsa har Sigyn.

Hon är sjuksköterska i botten och har jobbat på dåvarande lasarettet i Vänersborg, numera finns hon i Hemsjukvården.

Det som tidigare kallades Stiftelsen i dagligt tal, är sedan ett antal år Vänersborgs kommuns helägda bostadsbolag. I bolagets styrelse har vi socialdemokrater två ordinarie ledamöter, Sigyn och Christin Slättmyr och som suppleanter Andreas Rydholm, Joakim Sjöling.
Majoriteten i styrelsen ligger numera på högerpartierna.

Hur kom tanken på att höja husen ett par våningar undrar jag?

Sigyn berättar var det en hel del annat innan tanken på detta kom upp.
-Först var det så att efter radhusen på kvarteret Haren på Belfragegatan skulle det byggas nytt, med bl a ett högt hus, på P-platsen mellan Edsvägen och Belfragegatan. Det projektet lades ner, bl a på grund av för stora kostnader och parkeringssituationen i området.

Då tittade vi på Lindgården, men av olika orsaker blev det inget av att göra lägenheter här.

När styrelsen var ute och gick på Roddaregats-området, för ett antal år sedan, i samband med besiktning av entreér och trädgårder, uppstod tanken i gruppen att höja husen.

-Eller kanske det var så att det var förvaltningschefen som planterade idén hos oss säger Sigyn.

-Hur som helst, den politiska gruppen fann att detta borde kunna vara en framkomlig väg att både renovera och skapa fler hyresrätter i ett attraktivt område och läge. Eftersom nybyggnads projekt med dagens riksdagspolitik gör det mycket dyrt att producera hyresrätter.

Beslut fattades i december 2010, ett beslut som passar som hand i handsken med Vänersborgs egen vision om vår stad. Att det skall finnas vattennära boende.

Upplägget att ta ett hus i taget var givet, då pengarna i Vänersborgsbostäders kassakista inte är den bästa, så i december 2014 skall alla fyra husen vara klara, ett hus om året, med inflyttning i december.


Inflyttningsklart första huset

 -Vi har beslut och byggnadslov på två huskroppar till, sedan är det bara vinkelhuset kvar, det kommer sist i pipeline.
Boende i husen har förtursrätt till den nya lägenheterna. Idag för de återstående husen/lägenheterna är det redan 150 personer i en särskild bostadskö vid sidan av den ordinarie, berättar Sigyn. De sex lägenheterna vi byggt nu, var slut inom 20 minuter.

Hyresgästerna i de befintliga lägenheterna har fått stambyten, renovering av badrum och kök men i övrigt har lägenheternas utformning bibehållts.

Det ger utveckling för Vänersborgsbostäder att jobba med en positiv framtidstro. Om vi som samhälle skall växa måste vi ha fler hyresrätter, avslutar Sigyn.

Här kommer en härlig möblerad inblick i modernt hyresrätts boende, sug i dig

-En mycket stolt Jan-Erik Borgmalm från Vänersborgsbostäder berättar att de nybyggda lägenheterna är 2, 3 och 4-rums lägenheter, storleken är på 57 till 103 kvm, alla med öppna planlösningar.
De stora lägenheterna har dubbel balkong, en inglasad och en öppen.
Månadskostnaden är från 6.500 till 10. 700, tillkommer gör hushållsel, det ingår också fria P-platser med eluttag.


Österläge


Kök


Västerläge

Grattis Vänersborg till ett sådant "framtida tänk i nutiden" säger jag, som gillar alla hus som tas tillvara, men inte de som rivs, i onödan.