Banker

Banker - äga eller råna dom?

 

En fråga som vi hörde från en parti- och fackbroder är; vem är den största tjuven?

Den som rånar en bank eller den som äger den?
Det är en mycket bra fråga numer.
Är det inte dags visa sitt missnöje?
Ställa obehagliga frågor varje gång vi besöker ett kontor, om det finns något öppet vill säga?
Från att ha fått våra löner i kontanter på företaget, har det gått vidare mot löneutbetalning till bank. Checkar erbjöds som betalningsmedel, vilka sedan avgiftsbelades. Alternativet var ett plastkort som blev... just det... avgiftsbelagt.
Dessa är kvar, men man har flyttat bankkontoret till kunden... mot betalning... en tjänst som minskar deras öppethållande och kassatjänst.
De sparar pengar på det. Vi betalar för att dom kunna spara pengar som nu ger fantasivinster. Ser vi något av dem på våra sparkonton? Nä, just det. De måste garva gott "hela vägen till banken".

För att citera samma källa, vem tror på att finansminister Borg menar allvar när han "hötter" med fingret åt bankerna och deras övervinster? Hur mycket ska vi tåla innan vi gör motstånd? Vårt sparande har förändrats. Vi har tvingats in att spara på "deras" planhalva, högrisksparande med potentiellt höga avkastningar, dock inga garantier. Hur är det möjligt? Hur väljer man fonder? Hur skapar man en fondportfölj med hög avkastning? Inte genom att behålla produktion där man erbjuder schyssta löner, bra arbetsmiljö och att man följer LAS i varje fall.

 

Kanske är det dags att tillämpa facklig fair trade-märkning på våra egna fonder/företag? Fri företagsamhet låter förföriskt, frågan är bara på vems villkor?

 

Kennetth Per(S)son & Stefan Ander(S)son

Taggar: