Ett oskyldigt MMS?

I Norge pågår just nu kampanjen ”nok e nok”, som kan översättas med ”nu räcker det”. Det är en kampanj mot mobbing via sociala medier som arbetar för att vuxna ska visa för unga vad som är ok och vad som inte är ok, även på nätet. Kampanjen har engagerat många i Norge och bland annat den nyligen avgångna kunskapsministern, Kristin Halvorsen, har ställt sig bakom den.

Här i Sverige gör utbildningsminister och tillika vice statsminister Jan Björklund precis tvärt emot.

Samtidigt som vi har rättegångar mot personer som med hot via sociala medier och SMS hotat en ung flicka så illa att hon valt att ta sitt eget liv så använder en svensk minister samma medier och samma attityd som ett led i sin valkampanj. I Göteborg orsakade några gymnasieungdomars Instagramkonto ett upplopp och mycket onödigt lidande. Många barn och ungdomar mår mycket dåligt på grund av mobbing via sociala medier och det är vikigt att vuxna föregår med gott exempel. Att en minister då visar det otroligt dåliga omdömet att uppträda som en skolgårdsmobbare är skamligt.

Det är nämligen precis den här typen av meddelande som är mobbarnas starkaste vapen idag. Det är den här typen av mobbing som drabbar offret även hemma. Att ta en bild på sitt gäng och skriva att ”vi väntar på dig efter skolan” är skrämmande nära det Björklund nu gör. Precis samma attityd som vilken mobbare som helst. Väldigt få mobbare förstår hur illa de beter sig, de tror att de gör något roligt och kan inte sätta sig in i hur det känns att vara mottagare. Det är illa nog när barn beter sig på det här viset. Att den minister som är ytterst ansvarig för våra barns utbildning beter sig på det här viset är fruktansvärt. Björklund visar med stor tydlighet att det är ok att bete sig illa på distans, att det inte riktigt räknas när det är digitalt. När Uppdrag granskning intervjuade ”näthatare” som hotat kvinnor med mord och våldtäkt via Facebook visade de upp samma inställning. En inställning som måste motarbetas och definitivt inte stödjas av regeringen.

Nu är jag inte så dum att jag tror att Stefan Löfvén begår självmord på grund av ett MMS från Björklund, men signalvärdet i handlingen är så fel den bara kan bli. Löfvén borde inte ha svarat på Björklunds MMS, utan skulle självklart bara ha nonchalerat ett så dumt påhitt. Det som gör det ännu värre är att Björklunds kompisar Lööf, Reinfeldt och Hägglund tydligen tyckte det var en jättekul idé. I morgon är det kanske ett barn som får ett liknande MMS, med innebörden: Se så många kompisar jag har, hur många har du?

Det är dags att växa upp nu.

Turid Ravlo Svensson

Sidan uppdaterades senast: 2013-11-01 16:40