Svar på insändare från Erik Hellsborn och Gejbert Strömblad (SD)

Ni Sverigedemokrater fortsätter oförtrutet att bygga murar mellan människor och dela upp oss i vi och dom. Ett tryggt samhälle får vi inte på detta sätt, det skapar däremot större otrygghet.

Vilket samhälle får vi om vi bygger murar mellan olika länder? Hur tror ni att vi kan motivera andra länder att öppna gränserna för oss och våra barn, så att vi kan resa runt i världen eller flytta till andra länder och under en tid, få ny inspiration och nya idéer, och därmed på ett ännu bättre sätt delta i utvecklingen av Sverige om vi stänger våra gränser? Hur tror ni att Sverige hade sett ut om vi inte bjudit in människor från andra länder, som under kortare eller längre tid delat med sig av sina kunskaper, sin erfarenhet och sin kultur?

Det är faktiskt så att mångkultur ger stark utveckling för ett land och ger människor inspiration och möjlighet att växa. Mångkultur är bra för samhället och för oss alla, antingen vi möter andra i Sverige eller i deras egna länder.

Trygghet handlar inte om att bygga murar, utan om att ge alla människor i ett samhälle möjlighet att utvecklas och uppnå sina drömmar. Alla unga skall veta att de har möjlighet att få ett jobb, en bostad och att se en möjlighet att uppnå drömmen om den långa resan, den fina bilen eller det egenbyggda huset.

Trygghet handlar om att man vet att man klarar ekonomin även om man blir sjuk eller arbetslös. Att samhället visar att man tror på dig och inte misstänker att du fuskar när du blir arbetslös eller sjuk. Att du kan lita på att du får sjukvård om du blir sjuk, omsorg när du blir äldre eller en bra skola för dina barn, även under en tid då du blir arbetslös eller av andra skäl inte har tillräcklig inkomst.

Otrygghet kommer när människor mot sin vilja tvingas stå utanför en samhällsgemenskap. Det finns tyvärr många som gör det idag, barn och vuxna, både personer med svenskt och utländskt ursprung. Ett tryggt samhälle skapar vi genom solidaritet, genom att bygga en generell välfärd och genom att visa att vi tror på varandra. Inte genom att bygga murar och skapa ännu större splittring.

 

Jana Nilsson

Socialdemokratiskt kommunalråd, Varberg

Sidan uppdaterades senast: 2013-11-28 14:24