Vision Varberg 2025

Det fanns en tid då fattiga ungdomar invandrade till Varberg från den omgivande landsbygden. I Varberg fanns möjlighet till både arbete och bostad för en fattig människa.
Två av dessa ungdomar var Maj och Enar. De invandrade till Varberg på 1950-talet. De var båda uppväxta på den svenska landsbygden i två olika delar av Elfsborgs län. Deras bagage bestod av 6 års folkskola och samt deras tomma valkiga händer. I en tid då fabriker och bostäder byggdes sida vid sida, efterfrågades deras händer av industrin.
De flyttade in i en trång lägenhet med gemensamt utedass på innergården. Lyftet kom när den gemensamma toaletten installerades i källaren. Tillsammans med sina kommande tre barn fick de därefter uppleva en hisnande bostadsresa inom Folkhemmets miljonprogram. Resan gick från deras lilla omoderna krypin på Norra vägen, med gemensamt sovrum för alla i familjen, till den nya moderna lägenheten på Brunnsberg med eget sovrum till barnen och toalett med dusch och bad i den egna lägenheten. Deras bostadsresa blev således smått fantastisk.

Framtidens Varberg erbjuder inte samma möjligheter till sina ungdomar. Deras val tycks vara fortsatt trångboddhet tillsammans med sina föräldrar långt upp i vuxen ålder eller att packa sin väska och flytta härifrån.

De som idag flyttar in till Varberg köper sin rätt till bostad och priserna pressas allt högre uppåt, till glädje för vissa och förtvivlan för andra. Kön till hyresrätter förblir lika lång år efter år. Ett boende som en social rättighet i Folkhemmets anda har ersatts av boende efter köpkraft i de nya moderaternas lilla förkrympta välfärdskärna. I en tid när även Varbergs Bostads hyreslägenheter riskerar att ombildas till bostadsrätter ser framtiden mörk ut för Maj och Enars ättlingar. Budskapet är kristallklart, enkel biljett ut ur Varberg för de som saknar tillräckliga ekonomiska muskler på en allt hetare bostadsmarknad. Det kallas visst för Vision Varberg 2025.

En stilla fundering infinner sig...
I ett samhälle med en snabbt åldrande befolkning behövs förmodligen många händer inom vård och omsorg, skall dessa enbart lockas med låga löner och boende i tält på en camping?


Christer Larsson

2011-06-15


Sidan uppdaterades senast: 2013-10-25 11:39