Detta är fakta Åkesson!

I min förra artikel angående Maud Olofssons (C) felaktiga uppfattning om reglerna kring statens utgiftstak så hade jag en förhoppning att Anders Åkesson (C) visste bättre än sin partiledare. Så fel jag hade. Det verkar att vara tvärtom. Anders Åkesson är totalt fel ute när han försöker tala om hur systemet med utgiftstak är inrättat.
Jag vill därför rekommendera Anders Åkesson att läsa finansutskottets pm från den 21 okt 2008. PM:et är på 9 sidor och jag kan lova att det är värt den tid det tar att sätta sig in i sakfrågan. Om inte annat så kan det förhindra Anders Åkesson att göra om samma misstag som han och hans partiledare gjort i denna fråga.

 

Jag tänker inte här ta upp allt som står i denna skrift men jag vill redovisa vad man kommer fram till i den fråga som vi här debatterar.

 

På sidan 6 så står det ordagrant följande : ”Binder riksdagens beslut om utgiftstak även riksdagen och därmed oppositionspartierna ?”

 

Svaret är: ”Regeringen är, genom bestämmelserna i budgetlagen, bunden vid det utgiftstak som riksdagen fastställt för ett visst år. Innebär då det faktum att riksdagen har fastställt ett tak även att riksdagen bundit sig själv, eller att oppositionspartierna i sina skuggbudgetar är bundna att hålla sig under det fastställda avgiftstaket?
Svaret på detta är nej.” Slut på citatet.

 

Det kan inte sägas tydligare. Regeringen är bunden men inte riksdagen eller oppositionspartier. Detta är fakta Anders Åkesson (C). Läs på och informera dig själv och din partiledare.

 

Krister Örnfjäder
Riksdagsledamot (S)

Sidan uppdaterades senast: 2008-12-04 17:27