Hur ska vi ha det med hemtjänsten?

Det pratas om ”brukarval” inom hemtjänsten, just nu. Vad ÄR då detta? Är det hemtjänsttagarna som får välja vad man vill ha gjort? Nej då, de ska välja VEM som ska hjälpa till med det som man fått bistånd till.

 

Det KAN gå till så här, att man ur en katalog med olika privata företag får välja vilket man vill anlita. Är man sen missnöjd med detta företag, ska man kunna välja om.

Låter det bra? Jag känner mig mycket tveksam. Man måste vara rätt så pigg och alert för att välja rätt, och välja om och ta de rätta kontakterna.

 

Socialstyrelsen har konstaterat, att kommunens kostnader ökar i de flesta kommuner, där man lagt ut hemtjänsten på entreprenad. Det har vi väl inte råd med, med det sparbehov på 80 mkr som Västerviks kommun har?

 

Hur är det med kvalitén då?  I de kommuner som man jobbat längst med detta system (Nacka och Täby) har av 146 företag med privat hemtjänst 60% inget kollektivavtal. En tredjedel av personalen i dessa 146 företag har lägre anställningsförmåner i form av lön med mera, än inom kommunal hemtjänst. Vidare är det många småföretag som konkurreras ut av de fem stora på marknaden: Aleris (riskkapitalbolag), Attendo (Luxenburgbaserat, registrerat på Jersey), Capio(riskkapitalbolag), Carema (Singapore riskkapitalbolag) Praktikertjänst (undantaget – ett producentkooperativ). Dessa fem företag står för mer än hälften av den privat drivna äldreomsorgen.

 

Ärligt talat. Vad ska allt detta vara bra för? Hemtjänsttagarna ? Nej, säger jag. Kommunens anställda kan göra samma jobb. Kommunen? Nej, säger jag. Det har ju visat sig att kommunerna förlorar ekonomiskt. De anställda? Nej säger jag. Den kommunala kakan är säkrare och om inte stor, så dock större än i de privas regi.

 

Min slutsats är att ingen vinner på detta så kallade Brukarval. Använd resurserna på en bra kvalitativt genomtänkt kommunal hemtjänst utan privat vinstintressen. Sätt ”brukarna” i centrum och tänk på hur de själv vill ha det som beroende av hjälp ”utifrån”.

 

Mitt val är enkelt: Kommunal hemtjänst där personalen har ansvar och befogenheter.

 

Ingegerd Karlsson (S)

Sidan uppdaterades senast: 2009-03-18 18:34