Regeringen har förklarat krig mot människor som blivit sjukskrivna

Regeringen har förklarat krig mot människor som blivit sjukskrivna.

Låt oss inte luras av att regeringen drog tillbaka sitt förslag att begränsa sjukpenningen. Regeringens grundsyn har inte ändrats!
Kraven blir allt tuffare på den enskilde och reglerna för hur sjukpenningen beräknas stramas åt.

Den nya sjukskrivningsprocessen som marknadsförs som en satsning är i själva verket en besparing på två miljarder kr 2008 på sjukförsäkringen. Och detta sker samtidigt som man sänker skatterna för människor med höga inkomster och stora förmögenheter. Väldigt orättvist, tycker jag och många med mig! Dessutom gör sjukförsäkringen stora överskott. Det är löneutrymme som vi alla löntagare har avstått för att vara trygga även om livet tar sig oväntade vändningar. Det är orimligt att dessa används för att gynna samhällets rika! Som landstingspolitiker upprörs jag också över att statens ersättning till landstingen för deras läkemedelskostnader sänks. Å ena sidan säger regeringen att människor ska bli friskare och å andra sidan gör regeringen besparingar på läkemedel som är en förutsättning för det!

Nej, jakten på att spara pengar på sjukskrivna fortsätter, och det är en otäck människosyn som döljs under devisen ”Det ska löna sig att arbeta”.
Jag känner ingen som får mer bröd på bordet av att gå hemma och vara sjuk. Och ingen blir  friskare av att bli ännu fattigare! Men regeringen drar alla över en kam och ställer allt tuffare krav på den enskilde. Krav som väcker oro och lägger än mer börda på den sjukes axlar.

Det är lätt att konstatera att det är något sjukt med regeringens politik.

Ättestupan nästa?

Anne-Katrin Foss (s)
Landstinget Kalmar län

Sidan uppdaterades senast: 2008-03-08 07:35