Sparka inte på dem som är sjuka.

Den senaste tiden har rapporteringen om det kaos regeringen har skapat i sjukförsäkringen varit intensiv. Nästa år kommer tiotusentals personer att utförsäkras ur sjukförsäkringen. Alldeles för sent har regeringen förstått att man även i denna fråga behöver vidta åtgärder. Reglerna börjar tillämpas vid årsskiftet och förslagen med anknytning till utförsäkringarna har kommit till riksdagen så sent att beslut fattas (9/12), bara några veckor innan ikraftträdandet.
Detta sena uppvaknande från regeringen och allianspartierna trots alla kraftiga påstötningar om missförhållanden som redovisats.
”Svartmålning” har regeringen och de borgerliga riksdagsledamöterna kallat det, när de vägrat ta till sig de sjukas situation.
Jag kommer ihåg hur de applåderade beslutet i riksdagen som har gjort denna dåliga hantering av de sjuka möjlig. Redan då fanns det många som varnade för följderna av det dåliga beslutsunderlaget. Redan då valde moderater, centerpartister, folkpartister och kristdemokrater att inte lyssna till varningssignalerna. Nej, istället så applåderade de när detta dåliga beslut togs.
Nu försöker de skyla över detta med en halvmesyr utan att se till konsekvenserna.
Borgerliga riksdagsledamöter i vår länspress försöker genom argument som ”Ta sikte på det friska” få till en verklighetsbild som stämmer med deras.
Problemet för dem är bara att de genom sina egna regler inte ser till dem som är sjuka.
Det får till konsekvens att sjuka människor sparkas ut från den försäkring som ska vara deras trygghet. Min uppmaning till den borgerliga regeringen och deras riksdagsledamöter är
därför: Sluta sparka på de sjuka!
Situationen för de människor som drabbas är mycket besvärlig. Vi socialdemokrater anser att det är hög tid att börja om och forma ett nytt system. Ett trygghetssystem som är hållbart över tid och som ger människor hjälp och stöd att snabbt komma tillbaka till arbete och ekonomisk trygghet under den tid som rehabiliteringsarbetet tar.

Krister Örnfjäder
Rikdagsledamot (S)

Sidan uppdaterades senast: 2009-12-10 10:48