Vallöften utan värde

Nu höjer Reinfeldt bensinskatten han skulle sänka


Opportunisten Fredrik Reinfeldt bekräftade i K-G Bergströms tv-intervju att koldioxidskatten går upp och därmed att bensinskatten kommer att höjas i budgeten. Det är andra gången han och Göran Hägglund gör tvärt emot vad de sade före valet när det gäller bensinskatten.
Självklart fick statsministern frågan i tv-rutan varför man gör motsatsen till vad man har sagt till väljarna. Statsministern svarade, att bensinskattens sänkning inte stod på högeralliansens program.
Men det är faktiskt inte någon tillfälligt hopsnickrad högkonjunktursallians som väljarna röstar på utan partier, men det kan vara bra att veta för väljarna i fortsättningen att alla de olika miljardslukande vallöften som de fyra partierna så rundhänt strör omkring sig, kristdemokraterna är självklart värst, inte betyder ett enda dugg och bara är önsketänkande. Hur mycket var det kristdemokraterna lovade sänka bensinskatten med? Var det inte 1,30 kr litern?
Vi ska gärna i sammanhanget påminna om vad Fredrik Reinfeldt påstod i tv-debatten mot Göran Persson en vecka före valet i höstas nämligen att socialdemokraterna hade en hemlig agenda.
"Du erkänner aldrig att du vill höja energiskatten. Prata litet sanning nu!", uppmanade Reinfeldt. Efter debatten höll han hov och berömde sin egen insats. "Sedan visade jag än en gång att han inte berättar för svenska folket om den obehagliga överraskningen med de höjda priserna som han förbereder", skroderade han.
I TV 4:s valduell gick han på i ullstrumporna: "Berätta hur mycket ni ska höja elskatterna och bensinskatterna med, Göran Persson! Vi lovar att stoppa era höjningar", utropade han.
Sedan vet vi hur det gick och fortsätter att gå och som uppvisning i billigt moderatgyckel kan ju väljarna dra vissa slutsatser och ta lärdom.
Om man förmånga gånger gör tvärt emot vad man säger ska man kanske inte förvånas över att regeringsskutan driver redlöst. "Det kan ju inte gå på annat sätt än åt skogen om man gör sig osams med alla", som en initierad politisk ringräv uttryckte det.
Den här gången är det bilistlobbyn och bilintressena som är på krigsstigen och känner sig lurade. Pensionärerna är asförbannade för skattediskrimineringen, villaägarna därför att regeringen drar löftet om fastighetsskattens avskaffande i långbänk, de arbetslösa för att de trycks ner på existensminimum, småföretagarna för skattehöjningen, landsortsborna för att järnvägs- och vägsatsningarna fryser inne, förtidspensionärerna för att man tagit en del av deras ålderspensioner, de långtidsarbetslösa för att de trots allt regeringsskryt om nya jobb fortsätter att stå sist i kön och militärmaffian för att moderaterna nu ska rusta ner försvaret. Det som fick Mikael Odenberg att ta sin hatt och gå var väl att den där gruppen som ska avveckla försvars-industrin ska lyda under finansministern. Det är ju rena förolämpningen mot nationen.
Så som regeringenställt till det för sig under sitt första år kanske inte 40-41 procent är ett så jädrans dåligt betyg. Istället är det kanske så att sossarna i det här läget borde ha 60 procent själva, men hittills har de varit alldeles för passiva och rådlösa.
Uttalar sig Mona Sahlin så blir det bara präktiga självmål som i en där olycksaliga Kupé-invervjun.

 

Jan G Andersson Ledarredaktionen/Nyheterna

Sidan uppdaterades senast: 2007-09-13 12:29