Vem behöver muséer?

Ovanstående fråga borde Cecilia Magnusson (m) ställa sig. Istället så är hon med och tar bort de fria entréerna så att antalet besökare minskar med 30 – 50 % på kort tid.

Skall besök på muséer avgöras av en familjs inkomster? Jag tycker inte det. Men Cecilia Magnusson och hennes allianskamrater anser tydligen att det är bättre om färre personer använder sig av möjligheten att besöka våra muséer .

Hon försvarar beslutet med att ” Den nya regeringen har låtit muséerna behålla hälften av pengarna som finansierade den så kallade fri entréreformen.”

Det var ingen ”så kallade” reform. Det var en reform som gjorde att antalet besökare ökade kraftigt och att människor som tidigare inte besökte våra muséer nu gick dit .

Och varför lät man muséerna bara behålla hälften av pengarna?

Det innebär inget ekonomiskt lyft. Nu är det i många fall hälften så många besökare som skall betala entré samtidigt som statsbidraget blivit halverat. Det hade varit bättre om de fått behålla alla pengarna så de kunde använda dem för att förbättra sin verksamhet.

Samtidigt så hade det naturligtvis varit bäst om det socialdemokratiska initiativet med fria entréer varit kvar så att succén med det ökade besöksantalet hade fortsatt.

För som de flest av Sveriges innevånare vet (men tydligen inte de borgerliga riksdagsledamöterna). Alla, oavsett storlek på inkomst, behöver våra museer.

Krister Örnfjäder
Riksdagsledamot  (s)

Sidan uppdaterades senast: 2007-07-11 09:31